Uitzending
Rondom 10 - Jong en beschonken

Jong en beschonken

Rondom 10

2-4-2011

| 2758 x bekeken | 0 reacties
7
Jongeren en alcohol: het is een combinatie die steeds vaker negatief in het nieuws komt. Elk weekend zijn er meldingen van jongeren die door te veel sterke drank in het ziekenhuis belanden. Vorig jaar werden ruim 700 jongeren onder de 18 jaar de Eerste Hulp binnen gereden. Tussen deze zogenoemdecomazuipers zitten zelfs jongeren onder de 16. Onherstelbare hersenbeschadiging of ander fysiek letsel is daarbij een groot en niet ongewoon risico. Wat kan er tegen worden gedaan?

Verontruste ouders en artsen willen een alcoholverbod voor jongeren onder de 18 jaar. Of dat zal helpen, wordt door andere ouders weer in twijfel getrokken. Want wat verboden is blijft aantrekkelijk, zeker voor pubers. Moet je als ouder hard optreden en het je kind gewoon verbieden? Of ze ‘leren drinken’ zodat ze beter maat weten te houden. Belonen met een fiets in de hoop dat ze dan de fles laten staan. Of een ‘zuipkeet’ in de achtertuin zodat je toezicht kan houden. En welke rol speelt de overheid? Moet zij de leeftijdsgrens ophogen naar 18 jaar, net als in veel van de omliggende landen? Handhaving van de grens van 16 levert echter al veel problemen op volgens tegenstanders, 18 jaar is al helemaal niet te handhaven. Of zou de jeugd minder drinken als de prijs van een biertje gewoon omhoog gaat?

Hoe zorgen we er voor dat we de jeugd weghouden bij de drank en bij wie ligt die verantwoordelijkheid? En wat zijn de gevolgen van alcoholgebruik voor de maatschappij en jongeren?

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Jong en beschonken is uitgezonden op zaterdag 2 april door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie