Uitzending
Rondom 10 - Aanval op defensie

Aanval op defensie

Rondom 10

9-4-2011

| 1255 x bekeken | 0 reacties
7
Forse bezuinigingen in het leger. Tienduizend banen op de tocht, alle tanks verdwijnen en ook onze vermaarde marine krijgt flinke klappen te verwerken. In deze tijd moet iedereen inleveren en ook onze troepen ontkomen er niet aan. Maar is dat wel verstandig? Juist nu Nederland deelneemt aan een militaire operatie zoals bij LibiŽ. Of bijvoorbeeld de inzet van onze fregatten tegen Somalische piraten. Met de aanstaande bezuinigingen is dat misschien niet meer mogelijk. Gekscherend wordt al gezegd dat we een Belgisch leger krijgen, dat alleen uitrukt als er geld is voor olie en munitie.

En wat betekent het voor onze internationale positie? Reduceren we niet alleen ons leger, maar ook onze status binnen de wereld? De afgelopen jaren heeft Nederland deelgenomen aan diverse grote militaire operaties zoals in BosniŽ, Irak en Afghanistan. Daarmee speelden we als klein landje ons in de kijker van de grote jongens. Raken we dat nu kwijt? En wie worden nog meer geraakt door de inkrimping van ons leger? Steden als Den Helder en Assen drijven economisch op hun kazernes. Voor die plaatsen dreigt een leegloop. En de middenstand krijgt daar vermoedelijk de rekening van gepresenteerd. Gaat het zoín vaart lopen of kunnen we best met een wat kleiner leger?

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Aanval op defensie is uitgezonden op zaterdag 9 april door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie