Uitzending
Rondom 10 - Bevolkingskrimp: crisis of kans?

Bevolkingskrimp: crisis of kans?

Rondom 10

14-5-2011

| 1621 x bekeken | 0 reacties
7
De randen van Nederland lopen leeg. Vooral jongeren en hoger opgeleiden trekken weg. Scholen, verenigingen, buslijnen en winkels verdwijnen, zorg voor zieken en ouderen kalft af. Woningen komen leeg te staan en moeten op grote schaal worden gesloopt. Lekker laten leeglopen, die krimpgebieden? Of moet heel het land meebloeden om regio’s als Oost-Groningen, Zuid-Limburg en Zeeland leefbaar te houden?

In steeds meer buurten en dorpen dreigt verpaupering door ontvolking. Vertrouwde dorpsgezichten en karakteristieke buurten gaan daardoor de komende jaren voorgoed verloren. Ooit kinderrijke wijken lopen leeg. Het wordt stil op straat. De bewoners die blijven rest de worsteling. Met de zoektocht naar een nieuwe identiteit en manieren om de buurt tegen de stroom in toch enigszins leefbaar te houden.

Gaan we de leegloop te lijf? Zo ja, hoe dan? En wie draait op voor de gigantische kosten? Moet de groeiende Randstad, waar nog steeds miljarden worden geďnvesteerd in infrastructuur, cultuur, onderwijs en zorg, meebetalen om de krimpregio’s leefbaar te houden? Moeten we duizenden overheidsbanen overplaatsen naar gebieden die kampen met weglekkende bedrijvigheid als gevolg van krimp? Vergt krimp ontwikkelingshulp in eigen land?

We kunnen de leegloop ook accepteren. Omdat er toch niks tegen te doen is. En elke euro in de strijd tegen de krimp weggegooid geld is. Maar is dat niet asociaal, de randen van Nederland aan hun lot overlaten? Of is het juist goed? Want misschien zijn de mensen in de krimpregio’s prima in staat zelf hun dorp of buurt leefbaar te houden. Er zijn her en der al hoopgevende initiatieven van burgers die het krimpspook creatief en krachtig te lijf gaan.

Kramp over de krimp: een angstaanjagende dreiging of een unieke kans op een nieuwe toekomst voor de randen van Nederland? Daarover een discussie, live in Rondom 10, met pessimisten en optimisten uit stad en platteland.

Deze uitzending van het programma Rondom 10 met de titel Bevolkingskrimp: crisis of kans? is uitgezonden op zaterdag 14 mei door de NCRV. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie