Uitzending
Pauw & Witteman - 9-2-2009

9-2-2009

Pauw & Witteman

2190 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Ireen Wüst, kolonel Kees Matthijssen, Peter Mollema en Bénédicte Ficq.

Bénédicte Ficq
Vandaag begint het proces tegen elf verdachten van liquidaties in de onderwereld. In de beveiligde rechtbank in Osdorp staan de huurmoordenaars terecht die door kroongetuige Peter la Serpe genoemd zijn. La Serpe, zelf ook moordenaar, sloot een deal met O.M. waardoor hij de helft van zijn straf zou uitzitten en in een getuigenbeschermingsprogramma zou worden opgenomen. Bénédicte Ficq is advocaat van Dino Soerel. Hij wordt door Peter la Serpe bestempeld als een grote naam in het criminele circuit. Hij zou zakenpartner van Holleeder zijn en samen met Ali A. opdracht gegeven hebben voor de moord op Kees Houtman. Vooralsnog is Soerel niet gedaagd in dit proces omdat hij voortvluchtig is.

Ireen Wüst
Ireen Wüst behaalde afgelopen weekend brons op het WK allround in Hamar. De Tjechische Martina Sablikova werd wereldkampioen, het zilver ging naar Kristina Groves uit Canada. Wüst verklaarde zelf erg blij te zijn met haar derde plaats. Aan het begin van dit seizoen leek zij geheel uit vorm en niet in staat tot topprestaties, maar deze medaille lijkt het begin van herstel te zijn. Wüst stelde dat zij fysiek weer helemaal op topsterkte is, maar dat er mentaal nog winst te behalen valt. Ze presteerde vooral sterk op de korte afstanden.

Kees Matthijssen en Peter Mollema
Kolonel Kees Matthijssen heeft het bevel over de Task Force Uruzgan (TFU) overgedragen. Elke 6 maanden is er een nieuwe militaire bevelvoerder. Onder Matthijssens leiding werd de civiel-militaire samenwerking sterk verbeterd. Uitgangspunt was de “3D-benadering”: Diplomacy, Development and Defence, een samenspel van diplomatiek, ontwikkelingsprojecten en, indien nodig, geweld. Matthijssen stelde in zijn afscheidsspeech dat deze aanpak succesvol is geweest en geleid heeft tot verbeterde veiligheid in de regio. Tegelijk met Matthijssen nam Peter Mollema afscheid van Uruzgan. Mollema werkt onder de vlag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en was het 'civiele gezicht' van de missie. Hij gaf leiding aan een twaalftal burgers die in Uruzgan adviseren bij onder meer ontwikkelingssamenwerking en de opbouw van het plaatselijke bestuur.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op maandag 9 februari door de VARA en de NPS. Te gast waren Ireen Wüst en Kees Matthijssen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie