Uitzending
Pauw & Witteman - 5-12-2008

5-12-2008

Pauw & Witteman

1592 x bekeken | 0 reacties
6
Jeroen Pauw en Paul Witteman ontvangen vanavond: beroepsavonturier Wilco van Rooijen, Neelie Kroes en NilgŁn Yerli.

Wilco van Rooijen
In de zomermaanden leidde Wilco van Rooijen een expeditie naar de top van de K2. Dat is een van de gevaarlijkste bergen. Een kwart van de klimmers die een poging doet die berg te bedwingen, kan het niet na vertellen. Op 1 augustus bereikten Van Rooijen en drie expeditieleden de top. Daarna begonnen ze met de riskante afdaling. Op het moeilijkste punt had een lawine de zekeringskabels vernield. Met de grootste moeite en zonder zekering lukte het Van Rooijen verder af te dalen en het basiskamp te bereiken. Zijn expeditielid Gerard McDonnell had minder geluk en stierf op de K2 met tien andere klimmers. Van Rooijen kwam niet ongeschonden van de berg. Door bevriezing verloor hij zijn tenen. Die werden operatief verwijderd. Van Rooijen piekert er niet over te stoppen met klimmen. Hij heeft zich gestort op revalideren en wil zo snel mogelijk de bergen weer in.

Neelie Kroes
Vele miljarden hebben de leden van de Europese Unie in de financiŽle sector gestoken om banken en andere instellingen te behoeden voor bankroet. In Nederland nam minister van FinanciŽn Wouter Bos de concerns ABN Amro en Fortis Nederland zelfs geheel over. Ook proberen de Europese landen andere sectoren door de crisis heen te helpen. Dat doen ze bijvoorbeeld door arbeidstijdverkortingen te compenseren met uitkeringen. Als Europees Commissaris voor Mededinging moet Kroes haar fiat geven aan de staatssteun. Durft zij nog wel nee te verkopen nu de belangen zo groot zijn?

NilgŁn Yerli
Als tienjarig meisje kwam NilgŁn Yerli naar Nederland. 28 jaar woonde de schrijfster en cabaretiŤre NilgŁn Yerli hier. Met haar voorstellingen trok ze volle zalen. Desondanks hield Yerli het gevoel er niet helemaal bij te horen, het was alsof ze nog steeds te gast was in Nederland. Ze verhuisde naar de EgeÔsche kust van Turkije. Eenmaal in Izmir bleef ze haar columns schrijven voor Het Parool, zo hield ze nog binding met Nederland. Toen die column stopte, ging Yerli op zoek naar een andere manier om de band met Nederland in stand te houden. In haar nieuwe tv-programma Bij Yerli ontvangt ze Nederlandse gasten op verschillende plekken in Turkije. "Nu mogen Nederlanders mijn gast zijn, in het land dat ik niet echt ken." Yerli ontving onder anderen D66-leider Alexander Pechtold en topkok Pierre Wind.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 5 december door de VARA en de NPS. Te gast waren Nilgun Yerli, Neelie Smit-Kroes en Wilco van Rooijen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie