Uitzending
Pauw & Witteman - 12-12-2008

12-12-2008

Pauw & Witteman

1860 x bekeken | 0 reacties
6
Aan tafel bij Pauw & Witteman: Sjors Fröhlich stopt wegens stemproblemen met radiomaken. Drievoudig K-1-wereldkampioen Peter Aerts werd op het afgelopen WK in de eerste ronde uitgeschakeld. Peter Paul de Vries over de ontslagvergoedingen bij Fortis. Burgemeester Rob van Gijzel is boos omdat regeringssteun aan Eindhovense bedrijven uitblijft.

Peter Paul de Vries
Vandaag bepaalde het Brusselse Hof van Beroep dat de aandeelhouders van Fortis alsnog de mogelijkheid moeten krijgen om hun stem te laten gelden over de verkoop van de bank. Het hele verkoopproces moet daarom worden stilgelegd. De onverwachte uitspraak is een grote overwinning voor de aandeelhouders. Zij kunnen nu de gehele verkoop van delen van de bank aan België, Nederland en de Franse bank BNP Paribas tegenhouden. Waarschijnlijker is dat zij schadeclaims zullen indienen, wllicht ook bij de Nederlandse overheid.

Rob van Gijzel
De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel, chipmachinebouwer ASML en chipfabrikant NXP stuurden een brandbrief naar Den Haag. In de brief werd het kabinet gevraagd om een loonkostensubsidie voor de hightechindustrie in Eindhoven en omgeving. Met name de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen zouden baat hebben bij een dergelijke subsidieregeling. Door de financiële crisis hebben ook de technologiebedrijven het zwaar. Zo is het moeilijk om leningen te krijgen voor investeringen. Een verlaging van de loonbelasting zou de bedrijven meer lucht geven.
Het kabinet komt echter niet tegemoet aan de Eindhovense wens en daar is burgemeester Van Gijzel boos over.

Peter Aerts
Peter Aerts is groot (1,92 meter, 108kg ), maar niet alleen in omvang. De drievoudig K-1-kampioen is ook groot in Japan waar tienduizenden fans naar de K-1-wedstrijden komen kijken. Daar wordt Aerts gevolgd door een vaste schare fans. In de winkels liggen Peter Aerts-poppetjes, -spellen en andere parefernalia. K-1 is een combinatie van karate, kung-fu en kickboksen. De 38-jarige Aerts begon op veertienjarige leeftijd met kickboksen en won vijf jaar later de wereldtitel. In 1994, 1995 en 1998 won Aerts de het World Grand Prix toernooi. Vorig jaar moest hij in de finale tegen Semmy Schilt opgeven wegens een knieblessure. In de aanloop naar de Grand Prix versloeg Aerts regerend wereldkampioen Schilt en reisde vol zelfvertrouwen af naar de Grand Prix in Japan. Daar werd hij vorige week in de eerste ronde uitgeschakeld door Badr Hari.

Sjors Fröhlich
Spasmodische dysfonie nekt de radiocarrière van Sjors Fröhlich. Het is een neuroogische aandoening die zich bijvoorbeeld uit in het oncontroleerbaar trillen van spiertje bij het oog. Bij Fröhlich slaat het op zijn stembanden. Zijn stem kan hij op bepaalde momenten niet controleren, dat gebeurde ook op het moment dat hij in de studio voor de microfoon zat. Hij stopte met zijn populaire NCRV-programma's Cappuccino en Stand.nl en was ook niet meer te horen bij NOS-programma's als Langs de lijn. Fröhlich is onder behandeling bij een specialist die probeert de ziekte met botuline onder controle te houden. Na anderhalfjaar radiostilte heeft Fröhlich besloten niet meer terug te keren op de radio.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 12 december door de VARA en de NPS. Te gast waren Sjors Fröhlich, Rob van Gijzel, Peter Paul de Vries en Peter Aerts. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie