Uitzending
Pauw & Witteman - 4-12-2008

4-12-2008

Pauw & Witteman

1092 x bekeken | 0 reacties
7
Deze keer aan tafel bij Pauw & Witteman: Jean van de Velde, scenarioschrijver en regisseur van de film Wit licht. Autojournalist Wim Oude Weernink over de crisis in de auto-industrie. Mart Smeets won gisteren de Beeld en Geluid Oeuvre Award.

Jean van de Velde
Regisseur Jean van de Velde (1957) werd geboren in Bukavu in het oosten van Congo, dat indertijd een Belgische kolonie was. Het Grote Merengebied waar Bukavu ligt, is een berucht conflictgebied waar nu krijgsheer Nkunda en zijn troepen huis houden. Bij de vorige oorlog die in Congo werd uitgevochten vielen miljoenen doden. Van de Velde volgt de ontwikkelingen in Centraal-Afrika met veel belangstelling en filmde Wit licht in Zuid-Afrika met Oegandese acteurs. De hoofdrol is weggelegd voor Marco Borsato. Hij is al jaren ambassadeur voor War Child dat zich inzet voor slachtoffertjes van geweld. Met Borsato waagde Van de Velde een sprong in het diepe, hoewel de zanger zeer begaan is met kindsoldaten, had hij geen acteerervaring. Ze maakten een film waarin Eduard Zuiderwijk (Borsato) een zoektocht begint naar Abu, het vriendje van zijn zoon die door een krijgsheer werd ontvoerd. Abu wordt gedwongen in zijn leger te dienen als kindsoldaat.

Wim Oude Weernink
Wim Oude Weernink, de nestor van de Nederlandse autojournalistiek, heeft niet eerder meegemaakt dat het zo slecht ging met de auto-industrie. Reuzen als General Motors (GM) en Ford staan op omvallen. GM verkocht in november liefst 41 procent minder auto's dan een jaar eerder. Het concern heeft, samen met Ford en Chrysler, bij de Amerikaanse regering gevraagd om miljardensteun en is van plan drastisch te reorganiseren. Merken als Hummer en Saab staan al in de etalage. Ook andere autofabrikanten als Honda en Toyota hebben dit jaar veel minder auto's verkocht.
Welke autofabrikanten overleven volgens Weernink deze crisis?

Mart Smeets
Mart Smeets is sinds 1974 verbonden aan NOS Studio Sport. Voor veel kijkers is hij het gezicht van dat programma. In het schaatsseizoen presenteert hij steevast de schaatswedstrijden en in de zomer maakt hij een populaire talkshow rond de Tour de France. Maar Mart Smeets doet meer dan presenteren, hij maakte portretten van talloze sporters en schreef tientallen boeken. Gisteren maakte het Instituut voor Beeld en Geluid bekend dat Mart Smeets de Oeuvre Award heeft gewonnen. Smeets krijgt de prijs op 26 januari uitgereikt als ook de winnaars in andere categorieŽn worden bekendgemaakt.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 4 december door de VARA en de NPS. Te gast waren Jean van de Velde en Mart Smeets. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie