31-10-2008
2105 x bekeken | 0 reacties
Vrijdag te gast: Yolanthe Cabau van Kasbergen, Peter d'Hamecourt, Harry Borghouts en Aleid Wolfsen.
Harry Borghouts
Ruzie Borghouts en Bos 78 miljoen euro had de provincie Noord-Holland ingelegd bij Landsbanki. Dat geld werd onbereikbaar toen die bank enkele weken geleden omviel. De provincie liet het er niet bij zitten en liet beslag leggen op bezittingen van Landsbanki in Nederland en andere Europese landen. Vandaag hebben ministers Bos (Financiën) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken) de provincie teruggefloten. Zij willen niet dat provincies en gemeenten zelf achter hun geld aan gaan. Dat zou de pogingen van de staat doorkruisen om tot een oplossing te komen voor alle gedupeerden. Harry Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, reageert op de oekaze uit Den Haag.
Wouter Bos telefonisch
Wouter Bos reageert telefonisch op de uitspraken van commissaris Harry Borghouts. Bos laat het niet gebeuren dat de Provincie geld uit Ijsland voor de kleine spaarder wegkaapt.
Yolanthe Cabau van Karsbergen
Samen met Arjan Erkel heeft Yolanthe de stichting Stop Kindermisbruik opgericht. Zij deden dit nadat er problemen ontstonden met een andere stichting, People's Trust, waar zij beiden ambassadeur voor waren. Yolanthe reisde als ambassadeur verschillende keren naar India. Daar praatte ze met meisjes, kindprosituees, die op het platteland waren geronseld. Hun ouders kregen de belofte dat de meisjes opleiding en onderdak zouden krijgen, maar ze werden in bordelen opgesloten en misbruikt. People's Trust zette zich in voor de opvang van ontsnapte of bevrijdde kindprostituees. Omdat ze die meisjes niet in de steek wilden laten, richtten Yolanthe en Arjan Erkel hun eigen stichting op.
Peter d'Hamecourt
Na omzwervingen over de hele wereld kwam Peter d'Hamecourt in 1989 in Rusland terecht. Als correspondent voor het AD, NOS, VRT en Wereldomroep maakte d'Hamecourt alles mee. De ineenstorting van de Sovjet Unie, oorlogen, de stormachtige opkomst van het kapitalisme, couppogingen en terreuraanslagen. Rusland is het "walhalla voor journalisten", aldus d'Hamecourt, hij trouwde met een Russische vrouw en wil nooit meer weg uit het land. Op 30 juni ging d'Hamecourt 'met pensioen' en maakte zijn laatste reportage voor de NOS. Daarna klom hij in de pen en schreef twee boeken, een over Petersburg. Het andere boek schreef hij met culinair journaliste Julia Klotchkova, over het Russische buitenhuis (Datsja) en wat Russen daar voornamelijk doen: eten en drinken.
Aleid Wolfsen
De Utrechtse burgemeester Wolfsen wil de uitbuiting van prostituees op de seksboten langs het Zandpad hard aanpakken. 50 tot 80 procent van de vrouwen zou daar niet vrijwillig achter de ramen zitten, zo blijkt uit een gemeentelijk rapport. Wolfsen, de politie en het Openbaar Ministerie slaan de handen ineen om uitbuiting en mensenhandel tegen te gaan.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 31 oktober door de VARA en de NPS. Te gast waren Aleid Wolfsen, Peter d'Hamecourt, Wouter Bos, Yolanthe Cabau van Kasbergen en Harry Borghouts. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.