Uitzending
Pauw & Witteman - 27-3-2008

27-3-2008

Pauw & Witteman

2420 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond zal in Pauw & Witteman een aantal prominenten reageren op de film 'Fitna' die Geert Wilders vandaag presenteerde. Met Hans Jansen (arabist), Gerard Spong (advocaat), Alexander Pechtold (D66), Paul Scheffer (publicist), Ahmed Aboutaleb (PvdA), Fouad Sidali (Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland) en Tofik Dibi (GroenLinks).

De aanloop
Maandenlang was de 'anti-Koranfilm' van PVV-leider Geert Wilders onderwerp van discussie. Na de aankondiging van de film in november deed hij er zelf inhoudelijk het zwijgen toe. Het was een startschot voor veel speculaties in politiek Den Haag, in praatprogramma's en aan de keukentafel. Nog nooit werd zoveel en zo fel gediscussieerd over een nog niet vertoonde film. Tegenstanders van Wilders pleitten voor een verbod. Voorstanders wreven in hun handen nu Wilders de Koran onder handen zou nemen. Ook gingen veel stemmen op om de film hoe dan ook uit te zenden, hoe verwerpelijk hij ook zou zijn, omdat Wilders zijn mening moet kunnen uiten.

Heimelijk voerde Wilders onderhandelingen met verschillende omroepen om de film op tv te vertonen. Wilders eiste dat zijn film integraal uitgezonden zou worden en hij wilde ' Fitna' niet vantevoren laten zien. Ondertussen maakten de autoriteiten risicoanalyses, werden evacuatieplannen klaargelegd voor Nederlanders in het buitenland en zocht het kabinet vast steun bij andere Europese landen. Er is vrees voor een boycot van Nederlandse producten en geweld tegen Nederlanders en Nederlandse bedrijven en instellingen in islamitische landen. Dit naar analogiemet de 'cartoonrellen'. In verschillende landen werd al gedemontreerd tegen de Fitna, daarbij werden ook de Nederlandse vlag en een Wilders-pop in brand gestoken.

Een paar weken geleden verscheen de website 'www.fitnathemovie.com' bij een Canadese provider. Deze site werd van het web gehaald omdat de provider de film eerst wilde zien en vreesde dat de beelden in strijd zouden zijn met de eigen regels.

Fitna verschenen
Vanavond om 19.00 uur verscheen Fitna op de website Liveleak. Daar werd de film in korte tijd meer dan 1,2 miljoen keer bekeken. Liveleak is nu zo zwaar belast dat Wilders' film niet afspeelt. Verschillende site hebben Fitna gekopieerd en bieden de film ook aan.

Fitna duurt iets langer dan een kwartier en is een compilatie met archiefbeelden die vergezeld gaan van Koranverzen. Fitna is vormgegeven als een opengeslagen Koran waarin telkens naar een nieuw geweldadig hoofdstuk wordt gebladerd. Te zien zijn de bekende beelden van een vliegtuig dat de Twin Towers invliegt, mensen die vervolgens hun dood tegemoet springen, de opengereten treinstellen na de bomaanslagen in Madrid. Filmmaker Theo van Gogh vertelt nonchelant dat hij niet vreest voor zijn leven, gevolgd door beelden van zijn moordenaar Mohammed B. (overigens staat niet B. op deze foto, maar rapper Salah Edin). "De joden zijn de joden. Zij zijn degenen die afgeslacht moeten worden", fulmineert een geestelijke op archiefbeeld. Op andere beelden zijn homoseksuelen te zien met een strop om de nek. De retorische vraag hierbij in de Engelse versie van Fitna: "The Netherlands in the future?"
Na alle schokkende beelden met begeleidende teksten toont de film statistieken van het aantal moslims in Nederland.

Wilders had aangekondigd dat aan het einde van Fitna "iets" zou gebeuren. Gespeculeerd werd over het verbranden van de Koran of delen ervan. Fitna eindigt met het geluid van papier dat gescheurd wordt. Het zijn de bladzijden uit een telefoonboek. Hierna volgt de boodschap: "Want het is niet aan mij, maar aan moslims zelf om de haatdragende verzen uit de Koran te scheuren. Moslims willen dat u ruimte geeft aan de islam, maar de islam biedt geen ruimte aan u. Van de overheid moet u respect hebben voor de islam, maar de islam heeft geen enkel respect voor u. De islam wil overheersen, onderwerpen en is uit op de vernietiging van onze Westerse beschaving. In 1945 werd in Europa het nazisme overwonnen. In 1989 werd in Europa het communisme overwonnen. Nu moet de islamitische ideologie worden overwonnen. Stop de islamisering. Verdedig onze vrijheid."

Op het laatst is de Deense spotprent te zien van de profeet Mohammed, met op zijn hoofd een tulband met bom. Na een paar seconden is een knal te horen. "Het geluid van donder en bliksem", aldus Wilders. Hij ziet de Koran en de islam als een gevaar en wil daarvoor waarschuwen. "Laten we hopen dat het tot een volwassen debat leidt."

Fitna bekijken
De film is te zien via verschillende websites. Fitna zal op steeds meer sites en via andere kanalen te zien zijn. Momenteel zijn veel sites die film aanbieden overbelast. De site van Geert Wilders en de PVV liggen plat.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 27 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Gerard Spong, Ahmed Aboutaleb, Alexander Pechtold, Paul Scheffer, Hans Jansen en Tofik Dibi. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie