Uitzending
Pauw & Witteman - 26-3-2008

26-3-2008

Pauw & Witteman

1435 x bekeken | 0 reacties
7
Deze keer te gast in Pauw & Witteman: Alexander Rinnooy Kan, Klaartje Quirijns en Max Westerman

Alexander Rinnooy Kan
Volgens 'de Volkskrant' is hij de machtigste man van Nederland: Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER). Vandaag spreekt hij de Hofstadlezing uit met als thema 'zuinig zijn op Nederland'.

Klaartje Quirijns
Documentairemaakster Klaartje Quirijns volgde jarenlang de verrichtingen van de Amerikaanse mensenrechtenadvocaat Reed Brody. Hij zat als een bloedhond achter de voormalige dictator van Tsjaad, Hissène Habré, aan. Deze potentaat voerde van 1982 tot 1990 een waar schrikbewind in het Afrikaanse land. Habré werd door de Amerikanen en Fransen gesteund omdat hij strijd leverde met Gadaffi. Onder Habré werden 40.000 mensen vermoord en 200.000 mensen gemarteld. Door Human Rights Watch wordt Habré de Tsjadische Pinochet genoemd. Na een staatsgreep week Habré uit naar Senegal waar hij in relatieve rust leefde tot zijn slachtoffers zich roerden. Reed Brody stelde alles is in het werk om Habré aangeklaagd te krijgen. Vorig stelde de regering van Senegal een speciaal tribunaal in om de Tsjadische ex-dictator te berechten. Over de strijd van Reed Brody en de slachtoffers van Habré maakte Quirijns de film 'The Dicator Hunter'.

Max Westerman
In de strijd met Barack Obama gaat Hillary Clinton vaak prat op haar ervaring met buitenlandse politiek en veiligheidszaken. Deze ervaring deed ze naar eigen zeggen op in de acht jaar als 'first lady' naast Bill. Om haar ervaring kracht bij te zetten vertelde ze herhaaldelijk over een hachelijk bezoek aan Bosnië in 1996. Toen ze daar de Amerikaanse troepen bezocht, moest ze na een landing "under sniper fire" gebukt naar de klaarstaande auto's rennen. Maar het verhaal van Clinton spoort niet met de werkelijkheid. Volgens archiefbeelden van CBS kwam Clinton aan op het vliegveld en maakte in alle rust een praatje met het ontvangstcomité. Van vijandelijk vuur was op die beelden geen sprake. Ook andere aanwezigen kunnen zich niets herinneren van de gevaarlijke situatie die Clinton schetste.
Welke gevolgen heeft deze 'verspreking' voor de kansen van Hillary in de verkiezingsstrijd? Voormalig Amerikacorrespondent Max Westerman neemt de schade op.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 26 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Max Westerman, Alexander Rinnooy Kan en Klaartje Quirijns. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie