Uitzending
Pauw & Witteman - 20-3-2008

20-3-2008

Pauw & Witteman

2426 x bekeken | 0 reacties
6
Vanavond aan tafel in Pauw & Witteman onder meer: Foppe de Haan, Geert van Kesteren en Willem Wagenaar

Foppe de Haan
Voetbalcoach Foppe de Haan was van 1985 tot 2004 in dienst van Heerenveen. Daarna werd hij coach van Jong Oranje, waarmee hij in 2006 historie schreef door voor het eerst in de geschiedenis het Europees kampioenschap te winnen, wat tevens de eerste keer was dat hij in zijn lange trainersloopbaan een eerste plaats bereikte. In 2007 wist hij met Jong Oranje de eerste twee poule wedstrijden van het EK te winnen. Hierdoor plaatste Jong Oranje zich voor de Olympische Spelen in Peking.

Willem Wagenaar
Willem Wagenaar is deskundige op het gebied van het menselijk geheugen. Hij verwierf internationale bekendheid als getuige-deskundige in de Eper incestzaak. In deze zaak uit 1993 beschuldigt Yolanda B. haar ouders, familieleden, vrienden en politieagenten van seksueel misbruik, abortussen en babymoorden. De zaak zette Nederland op zijn kop, mede doordat Yolanda’s getuigenissen veel gruwelijke details bevatten.
In januari 2008 heeft Wagenaar de zaak ingediend bij de commissie evaluatie afgesloten strafzaken (CEAS), ook bekend als de commissie Posthumus II. Deze commissie heeft tot doel na te gaan of zich in de opsporing van strafbare feiten en/of in de behandeling van daaruit voortgekomen strafzaken ernstige manco’s hebben voorgedaan die een evenwichtige beoordeling van de feiten door de rechter in de weg hebben gestaan. Wagenaar is van mening dat er in de Eper incestzaak grote fouten zijn gemaakt. Zo zijn volgens hem verhoren slecht genoteerd, suggestief en onder ontoelaatbare druk afgenomen en zijn feiten slecht gecheckt. Wagenaar is van mening dat Yolanda veel van haar verhalen heeft ingebeeld. Ze zou zo getraumatiseerd zijn dat zij een persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld. Ten tijde van het proces in 1993 had Wagenaar deze mening ook al, terwijl de gangbare opvatting was dat de verhalen zo gruwelijk waren dat ze wel waar moesten zijn.

Sonja Barend interviewt Yolanda B.
Op 12 februari 1994 interviewde Sonja Barend slachtoffer in de Eper incestzaak Yolanda. In haar programma 'Sonja op Zaterdag' sprak Barend maar liefst 50 minuten lang met haar, wat zeer indrukwekkende televisie opleverde.

Geert van Kesteren
Geert van Kesteren is een zeer bekende persfotograaf. Hij fotografeert voor kranten en tijdschriften, waaronder Newsweek en Stern. Zijn reportages zijn een aanklacht tegen fascisme, oorlog, honger en aids. De internationale waardering is zo groot dat hij in 2005 gevraagd is als aspirant lid van het vermaarde Engelse fotocollectief Magnum.
Afgelopen dinsdag presenteerde hij zijn fotoboek ‘Baghdad Calling’, waarin van Kesteren laat zien hoe de Iraakse vluchtelingen in Jordanië, Syrië, Turkije en Noord-Irak leven. Naast professionele, journalistiek gemaakte beelden toont het boek het dagelijks leven in het Irak van 2006 en 2007 door de ogen van de Irakezen zelf. Een team rond van Kesteren verzamelde honderden foto’s uit mobiele telefoons en digitale camera’s van Iraakse burgers. Het resultaat is uniek beeldmateriaal dat de situatie in Irak persoonlijk, indringend en herkenbaar weergeeft. Hieronder kunt u de foto's die van Kesteren zelf maakte bekijken.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 20 maart door de VARA en de NTR. Te gast waren Sonja Barend, Foppe de Haan en Geert van Kesteren. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie