Uitzending
Pauw & Witteman - 28-3-2008

28-3-2008

Pauw & Witteman

1909 x bekeken | 0 reacties
8
Vanavond in Pauw & Witteman: Paul Scheffer, Salah Edin, Cisca Dresselhuys en Robert ten Brink

Cisca Dresselhuys
Cisca Dresselhuys was vanaf 1981 hoofdredactrice van het feministisch maandblad Opzij. Na haar aantreden veranderde Opzij in korte tijd van een activistische strijdkrant naar een goedlopend opinieblad. Dresselhuys is zeer tevreden over het feit dat ze 26 jaar lang emancipatie en feminisme onder de aandacht heeft gebracht. Ze schreef zelf al die jaren de rubriek ‘de Feministische Meetlat’ waarin ze bekende Nederlandse mannen interviewde en hen een rapportcijfer gaf voor hun emancipatoire capaciteiten.
Gisteren nam de 64-jarige Dresselhuys afscheid van Opzij. Ze gaat echter nog niet van een rustig pensioen genieten. Ze gaat verhalen schrijven voor dagblad Trouw, lezingen geven en nog aantal maanden de Feministische Meetlat verzorgen.

Salah Edin
De in Nederland woonachtige Marokkaan Abid Tounssi begon in de vroege jaren '90 met rappen onder zijn pseudoniem Salah Edin. In 2007 kwam zijn Nederlandstalige album ‘Nederlands Grootste Nachtmerrie’ uit, waarvan de beats werden gemaakt door producer 'Focus', de rechterhand van de wereldberoemde ‘Dr. Dre’. Op het album toont Salah Edin een sterke politieke betrokkenheid, en geeft zijn visie op de Nederlandse maatschappij vanuit het blikpunt van jonge allochtonen. Op de hoes van het album is Edin op dezelfde manier gefotografeerd als op het bekende portret van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. In Geert Wilders’ film ‘Fitna’ wordt deze foto, waarschijnlijk abusievelijk, gebruikt bij een citaat van Mohammed B. Salah Edin overweegt juridische stappen tegen Wilders te ondernemen.

Robert ten Brink
Vanaf 4 april komt het programma ‘All you need is love’ weer terug op televisie. All you need is love bestaat nu 16 jaar en is destijds speciaal voor ten Brink bedacht. Het programma is wel enigszins veranderd. Zo zijn er minder studiogesprekken, wordt er meer gereisd en zullen de verhalen dieper worden behandeld. Maar meest essentieel is de verandering dat niet alleen de liefde centraal zal staan. Zo worden in de nieuwe serie ook familiebanden aangehaald en vriendschappen van lang geleden hersteld.

Paul Scheffer
Publicist Paul Scheffer is bijzonder hoogleraar voor Grootstedelijke problematiek aan de Universiteit van Amsterdam. In 2000 schreef hij het alom bekende artikel ‘Het multiculturele drama’ voor de Volkskrant. Daarin werd het bestaan van de multiculturele samenleving als een mislukking bestempeld. Scheffer stelde dat de integratie van migranten is mislukt omdat men weigert de problemen onder ogen te zien en men zich blijft wentelen in een verkeerd begrepen multiculturalisme. Hij werd hard aangevallen en zelfs als xenofoob betiteld, maar het artikel zorgde er in zekere mate voor dat de problemen rond integratie bespreekbaar werden. Wat is zijn visie op Wilders film en het actuele migratiedebat?

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 28 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Robert ten Brink, Cisca Dresselhuys, Paul Scheffer en Salah Edin. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie