Uitzending
Pauw & Witteman - 25-4-2008

25-4-2008

Pauw & Witteman

1330 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer te gast bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Ahmed Aboutaleb, Neelie Kroes en Hans Galjaard

Ahmed Aboutaleb
Drie jaar geleden werd de sollicitatieplicht ingevoerd voor alleenstaanden in de bijstand met kinderen onder de vijf jaar. In het coalitieakkoord van Balkenende IV wordt deze plicht weer geschrapt. Staatssecretaris Aboutaleb (Sociale Zaken, PvdA) gaat handen en voeten geven aan dat besluit. Dit betekent niet dat alleenstaande bijstandsmoeders met jonge kinderen weer op de bank kunnen hangen: ze moeten verplicht naar school. Op deze manier wil Aboutaleb "jongeren redden uit de klauwen van de bijstand". Bij de gemeentelijke sociale diensten is men een stuk minder enthousiast. Zij vrezen dat door de afschaffing van de sollicitatieplicht alleenstaanden in de bijstand in een nog "nog grotere achterstand" terecht zullen komen.

Ook reageert Aboutaleb op de benarde positie van minister Ella Vogelaar (PvdA, Wonen, Wijken en Integratie). Tijdens de evaluatie van het eerste jaar 'prachtwijken' (ook bekend als kracht-, Vogelaar- en probleemwijken) kreeg ze bijna de voltallige Tweede Kamer over zich heen. Vogelaar heeft weinig vooruitgang geboekt op dit moeilijke dossier en er was kritiek op haar verstandhouding met belangrijke partners als de woningcorporaties.

Neelie Kroes
Eurocommissaris Kroes (Mededinging) bepleit het instellen van quota voor vrouwen in Europese topfuncties. Dat zei ze onlangs tijdens een persconferentie van Europese liberalen. Volgend jaar komen zijn er verschillende topfuncties te vergeven, waaronder die van 'Europese president'. Over haar eigen functie bij de Europese Commissie is Kroes stellig: zij kreeg haar plek mede doordat voorzitter Barosso voor minstens zeven van de 27 posten naar een geschikte vrouw zocht.
Begin april hield FNV-voorzitter een pleidooi voor een quotum op het aantal vrouwen in raden van bestuur en commissarissen in het bedrijfsleven. Jongerius wil minstens veertig procent vrouwen in de bestuurskamers. Wat vindt Kroes daarvan?

Hans Galjaard
Emeritus hoogleraar Hans Galjaard (1935) geldt als de vader van de prenatale diagnostiek en klinische genetica in Nederland. Als hoogleraar was hij verbonden aan de Erasmus Universiteit en en deed hij onderzoek naar ziekten en afwijkingen bij het ongeboren kind. In 2001 nam hij afscheid van de universiteit. Galjasard schreef met de hand een lijvig overzicht van zestig jaar medische wetenschap. Naar eigen zeggen zijn er twee mensen die zijn handschrift nog kunnen lezen: zijn dochter en secretaresse.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 25 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Ahmed Aboutaleb, Neelie Smit-Kroes en Hans Galjaard. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie