Uitzending
Pauw & Witteman - 23-4-2008

23-4-2008

Pauw & Witteman

2621 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer aan tafel bij Jeroen Pauw en Paul Witteman: Gary Kok en Ruud Hansen, Jan Marijnissen en Sanderijn Cels

Gary Kok en Ruud Hansen
Volendamse Gary Kok richtte in 2004 'Moedige Moeders' op. Dit is een zelfhulpgroep voor ouders die het niet langer kunnen aanzien dat hun kinderen kapot gaan aan drugs. Kok nam dit initiatief vanwege haar persoonlijk ervaringen met haar zoon Ruud van wie zij lang niet doorhad dat hij verslaafd was. Gary denkt dat haar zoon een lastige puber is met wagenziekte. Ze verdenkt haar personeel van diefstal. Ruud is dan zwaar verslaafd aan speed. Hij pikt 30.000 gulden in een jaar uit de winkel van zijn moeder. Hij saboteert hiervoor haar alarmsysteem. "(...) en het zag er allebelabberdst uit; Ruud was een junk, ik een falende moeder, mijn relatie stond onder druk en ik wist even geen oplossingen voor welk probleem dan ook", schrijft ze in het boek 'Cokepunt'. Daarin wisselen de verhalen van Gary en Ruud elkaar af, zodat de lezer snel begrijpt in wat voor totaal verschillende wereld ouders en kinderen leven.

Jan Marijnissen
Na afloop van het Fitna-debat waar Geert Wilders tegenover twee ministers volhield dat zíj logen, kon de PVV-leider rekenen op de steun van veel Nederlanders. Ook wantrouwden de bewuste bewindspersonen. SP-leider Jan Marijnissen vindt dat wantrouwen terecht en hij wijst de "ongeloofwaardigheid van de politieke elite" aan als oorzaak. In een opiniestuk in 'de Volkskrant' voert hij vandaag verschillende argumenten aan om zijn stelling te onderbouwen. De SP-leider noemt de weigering om onderzoek te verrichten naar de Nederlandse steun aan de inval van Irak, de dalende koopkracht terwijl het economisch voorspoedig gaat en de burgemeestersreferenda waar de keuze beperkt bleef tot twee PvdA'ers.

Sanderijn Cels
Sanderijn Cels was in Pennsylvania en volgde de verkiezingscampagne op de voet.
De race tussen Barack Obama en Hillary Clinton is nog altijd niet gestreden. Afgelopen nacht won Clinton de voorverkiezingen in Pennsylvania met tien procentpunten voorsprong. In deze staat aan de oostkust kwamen bijna drie keer zoveel Democratische kiezers op dan bij de vorige voorverkiezingen. Clintons beslissing om door te gaan met de strijd tegen Obama heeft de Democratische partij diep verdeeld. Clinton opende de aanval op Obama met alle middelen die ze ter beschikking had. Zo refereerde ze in een spotje aan het gevaar van terrorisme. Ook greep ze haar kans schoon toen Obama de voorliefde voor wapens en religie in Pennsylvania verklaarde uit de verbittering over de economie. Clinton zette haar concurrent met succes neer als "elitaire" politicus. "The tide is turning", aldus Clinton. Overigens heeft Obama meer gedelegeerden achter zich: 1686 tegen 1530 voor Clinton. Een kandidaat heeft 2025 gedelegeerden nodig om de laatste ronde te halen.
De Republikeinse kandidaat John McCain rekende maanden geleden al af met zijn concurrenten en kan zich in alle rust voorbereiden op de eindstrijd.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 23 april door de VARA en de NPS. Te gast waren Jan Marijnissen, Gary Kok, Ruud Hansen en Sanderijn Cels. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie