Uitzending
Pauw & Witteman - 14-3-2008

14-3-2008

Pauw & Witteman

2049 x bekeken | 0 reacties
6
Vanavond in Pauw en Witteman onder anderen: Liesbeth List, Femke Halsema, Yuri van Gelder en Selma Leydesdorff

Liesbeth List
Zangeres Liesbeth List heeft een zeer belangrijke invloed gehad op de Nederlandse muziek- en tekstcultuur. Zo bracht zij de muziek van Jacques Brel naar Nederland en werkte ze samen met vele nationale en internationale bekendheden, onder wie Ramses Shaffy en Rod McKuen.
Maandag 17 maart wordt er in de Meervaart in Amsterdam een hommage gehouden voor Liesbeth List in het kader van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Freek de Jonge en Mies Bouwman werken mee aan deze hommage. Traditiegetrouw opent het festival met een hommage aan iemand die van groot belang is geweest voor de Nederlandse kleinkunst. Verder brengen onder anderen ook Albert Verlinde, Beau van Erven Dorens, Hans van Willigenburg, Vera Mann, Bastiaan Ragas en Frédérique Spigt een persoonlijke ode aan List.

Selma Leydesdorff
Selma Leydesdorff is historicus en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en geldt als vooraanstaand onderzoeker op het gebied van de ‘orale geschiedenis’. Haar onderzoeksgebied is "geschiedenis en traumata", waarbinnen ze onderzoek doet naar de individuele en collectieve beleving van gebeurtenissen.
Deze week verschijnt haar boek ‘De leegte achter ons laten: een geschiedenis van de vrouwen van Srebrenica’. Daarin heeft ze de verhalen opgetekend van de vrouwen uit Srebrenica die achterbleven nadat hun mannen in 1995 werden vermoord.

Femke Halsema
Fractievoorzitter van GroenLinks Femke Halsema reageert op het debat over godslastering, dat gister plaatsvond. Op haar weblog schrijft zij:
'Mensen mogen niet vernederd, uitgesloten of onderdrukt worden omwille van hun opvattingen. Terecht kent ons Wetboek van Strafrecht dan ook een verbod op haatzaaien en op belediging vanwege je ras, godsdienst of levensovertuiging. Kenmerkend aan deze artikelen is dat (groepen) mensen centraal staan. In het verbod op Godslastering staat God centraal. Het Wetboek van Strafrecht behoort te gaan over de kwetsuur van mensen, niet die van goden. Krenking van gelovigen wordt voldoende beschermd in de andere artikelen, waardoor Godslastering ook kan verdwijnen.'
Verder zal zij ingaan op de alsmaar stijgende topinkomens.

Yuri van Gelder
Nederlands turner Yuri van Gelder is specialist op het onderdeel ringen. In 2005 werd hij zowel Europees als wereldkampioen. Op de Wereldkampioenschappen in Stuttgart (2007) lukte het hem echter niet de eerste plaats te behalen. Daardoor werd hij niet automatisch gekwalificeerd voor de Spelen in Peking. Op 6 maart jongstleden nam hij revanche en werd eerste tijdens de World Cup in Qatar. Vandaag maakte de internationale turnbond echter bekend dat de laatste beschikbare wildcard voor de Olympische Spelen niet aan Van Gelder wordt toegekend.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 14 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Liesbeth List, Femke Halsema, Yuri van Gelder en Selma Leydesdorff. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie