18-3-2008
2548 x bekeken | 0 reacties
Deze keer in Pauw & Witteman: Monique van de Ven, Karina Wolkers, Sophie Hilbrand, Maurice de Hond, Peter van Koppen en klusjesman Michael
Monique van de Ven, Sophie Hilbrand en Karina Wolkers
Actrice Monique van de Ven maakte furore in de verfilming van Jan Wolkers' 'Turks Fruit'. Ze heeft naar eigen zeggen veel aan de schrijver/kunstenaar te danken. Van de Ven's eerste avondvullende bioscoopfilm 'Zomerhitte' maakte ze naar de gelijknamige Boekenweekgeschenk van Wolkers. Tot aan zijn dood zag hij verschillende scènes van de film. 'Zomerhitte' werd gedraaid op het door hem zo geliefde Texel. Volgens Van de Ven was Wolkers erg te spreken over de wijze waarop Texel in beeld werd gebracht: de ploeg wist het speciale licht op het eiland goed te vangen.
De vergelijking tussen Monique van de Ven en hoofdrolspeelster Sophie Hilbrand ligt natuurlijk op de loer. Hun beider debuut als filmactrice is in een Wolkers-verfilming. 'Turks Fruit' (1973) veroorzaakte de nodige ophef vanwege de blootscènes. 'Zomerhitte' is minder expliciet, desondanks kreeg Hilbrand's masturbatiescène al de nodige aandacht. Haar tegenspeler is Waldemar Torenstra. In het echte leven hebben Torenstra en Hilbrand een relatie, waarvan regisseuse Van de Ven tijdens de audities niet op de hoogte was.
Maurice de Hond
Maurice de Hond is de bekendste pleitbezorger van Ernest Louwes, de man die in 2000 werd veroordeeld voor de moord op Jacqueline Wittenberg op 25 september 1999. De zaak werd bekend als de 'Deventer moordzaak'. De Hond is er heilig van overtuigd dat Louwes onschuldig is en wijst steeds naar een ander: de toenmalige klusjesman van Wittenberg. Vandaag was De Hond aanwezig bij de uitspraak van de Hoge Raad in de Deventer Moordzaak. Daar hoorde hij dat de zaak niet zal worden heropend.
Aanvankelijk sprak de rechtbank in Zwolle Louwes vrij wegens gebrek aan bewijs. Nadat het openbaar ministerie in hoger beroep was gegaan, werd Louwes door de rechtbank in Arnhem alsnog veroordeeld tot twaalf jaar cel. Een eerste herzieningsverzoek aan de Hoge Raad werd in 2003 gehonoreerd. Het gerechtshof in Den Bosch herzag de zaak en veroordeelde Louwes in 2004 andermaal tot twaalf jaar gevangenisstraf. Het cassatieberoep bij de Hoge Raad werd in 2006 afgewezen. Datzelfde jaar diende Louwes zijn tweede herzieningsverzoek in. Dit verzoek werd vandaag door het hoogste rechtscollege in Nederland verworpen.
Ernest Louwes heeft altijd ontkend dat hij de rijke weduwe heeft vermoord. Hij was executeur-testamentair nadat haar man was overleden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) trof DNA-materiaal van Louwes aan op de bloes van de weduwe. Dat materiaal is daar gekomen door geweld, aldus het NFI. Het bevond op plaatsen op Wittenberg's lichaam waar wurgsporen zaten en waar ribben waren gebroken. Ook vond het NFI bloedspetters van Louwes aan de binnenkant van de kraag van de bloes en aan de achterkant van de revers.
De Hoge Raad vindt het erg onwaarschijnlijk dat dat bloed op de kleding is gekomen door normaal zakelijk contact, zoals Louwes en zijn advocaat Knoops betoogden. Ook vindt de raad het niet geloofwaardig dat de man een bloedneus had en moest niezen toen hij bij Wittenberg was.
Peter van Koppen
Rechtspsycholoog Peter van Koppen heeft de Deventer moordzaak de afgelopen jaren aandachtig gevolgd. Hij laat zijn licht schijnen over de uitspraak van de Hoge Raad en wat deze uitspraak betekent voor de stand van de Nederlandse rechtspraak.
Klusjesman Michael
Maurice de Hond gelooft in de onschuld van Ernest Louwes en wijst tegelijk een andere dader aan. Volgens de Hond is de toenmalige klusjesman van de weduwe, Michael, de échte moordenaar. Michael reageert vanavond op de beslissing van de Hoge Raad om de Deventer moordzaak niet t heropenen.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 18 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Monique van de Ven, Sophie Hilbrand, Maurice de Hond en Peter van Koppen. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.