18-3-2009
1799 x bekeken | 0 reacties
Gasten: Theo Kralt, Angela Groothuizen, Alex Brenninkmeijer en Eric van Dorp.
Theo Kralt
Actualiteitenprogramma Zembla besteedde afgelopen week aandacht aan de zorgonderneming voor verstandelijk gehandicapten Philadelphia, die op dit moment in grote financiële problemen verkeert. De programmamakers schetsten een beeld van een bedrijf waarin geen kritiek van werknemers werd geduld en waar het toezicht van de Raad van Commissarissen niet goed functioneerde, ondanks de aanwezigheid van bestuurlijke zwaargewichten zoals Elco Brinkman en huidige minister van Justitie Hirsch Ballin. Het bestuur van Philadelphia deed de laatste jaren enorme investeringen in onroerend goed, bedoeld voor de huisvesting van verstandelijk gehandicapten. Slechte exploitatie en financieel wanbeleid zorgden echter voor grote verliezen. Het toenmalige bestuur van Philadelphia leed aan grootheidswaanzin en was meer geïnteresseerd in investeringen in monumentaal vastgoed dan in het leveren van goede zorg, aldus Zembla. Theo Kralt is één van de voormalige directieleden die onder vuur ligt in Zembla en kan zich absoluut niet vinden in het beeld dat van Philadelphia wordt geschetst. Volgens Kralt liggen de zaken in werkelijkheid anders en zijn in de periode dat hij in de Raad van Bestuur zat geen grove fouten gemaakt.
Alex Brenninkmeijer
Vandaag presenteerde Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer zijn verslag over 2008, met als titel De burger in de ketens. In 2008 ontving men 24.000 telefoontjes en 13.000 klachten van burgers over de overheid. Er wordt een opkomende trend gesignaleerd in de relatie tussen burger en overheid. De overheid wordt steeds ingewikkelder, wat eraan bijdraagt dat klachten steeds moeilijker op te lossen zijn. Brenninkmeijer maakt zich hier ernstige zorgen over. Het komt steeds vaker voor dat burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd en verstrikt raken in een lange keten van overheidsinstanties. In steeds vaker voorkomende gevallen zijn de problemen zo complex dat zelfs de Nationale Ombudsman moeite heeft met het vinden van een oplossing. Om deze trend te bestrijden pleit Brenninkmeijer in de eerste plaats voor één loket waar de burger met klachten terecht kan en waar vanuit oplossingen moet worden gedacht. Ten tweede wil hij een minder complexe overheid en roept daartoe de politiek op om bestuurlijke vernieuwing hoog op de agenda te zetten.
Angela Groothuizen
In januari ging een nieuwe seizoen van talentenjachtprogramma X Factor van start op RTL 4 met een volledig nieuwe jury. Ex-Dolly Dot Angela Groothuizen is één van de nieuwe juryleden en is verantwoordelijk voor de coaching van de groep 26+. Aanstaande zaterdag gaan de live shows van het programma weer van start. Groothuizen begon haar carrière bij de zeer succesvolle meidengroep de Dolly Dots, waar ze tot 1988 deel van uit maakte. Daaarnaast begon ze al vroeg met het presenteren van televisieprogramma's zoals Popcorn voor de AVRO. Ze presenteerde ook de eerste vijf seizoenen van het populaire programma Wie... is de mol? Naast haar werk als presentatrice is Groothuizen nog steeds actief in de muziek. Vorig jaar bracht ze haar nieuwste soloalbum Melk en honing uit en in 2007 gaf ze met de Dolly Dots drie reünieconcerten in de Ahoy.
Eric van Dorp
Voorzitter van de supportersvereniging van Feyenoord Eric van Dorp start een inzamelingsactie om zijn club uit de schulden te helpen. Zouden de Feyenoordfans met hun financiële bijdrage de club van de afgrond kunnen redden? De actie heet 'Voor Feyenoord Van Ons'. De Feyenoord Supportersvereniging doneert de eerste 25.000 euro en voor verdere donaties vraagt de vereniging een minimaal bedrag van 10 euro.
Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op woensdag 18 maart door de VARA en de NPS. Te gast waren Alex Brenninkmeijer, Angela Groothuizen en Eric van Dorp. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.