Uitzending
Pauw & Witteman - 11-12-2009

11-12-2009

Pauw & Witteman

2660 x bekeken | 2 reacties
7
Gasten: Jacqueline Cramer, Gerard Alderliefste, Bart Chabot en Mohammed Enait.

Jacqueline Cramer
Minister Jacqueline Cramer (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu) vertrekt zaterdag naar de klimaattop in Kopenhagen. Vandaag is het concept van de verdragstekst vrijgegeven, waarmee de ministers en wereldleiders volgende week verder mee moeten. Intussen zijn de 27 EU-leiders in Brussel bij elkaar om een gezamenlijk standpunt in te nemen voor de klimaatconferentie. Diplomatieke bronnen meldden dat er door de Europese Unie 7,2 miljard euro wordt uitgetrokken om ontwikkelingslanden de komende drie jaar te helpen bij de bestrijding van klimaatproblemen. De definitieve bijdrage van de Europese Unie wordt volgende week in Kopenhagen bepaald.

Mohammed Enait
Vandaag heeft het Hof van Discipline besloten de berisping van de Raad van Discipline tegen advocaat Mohammed Enait te vernietigen. De raadsman kreeg die berisping omdat hij weigerde op te staan voor rechters. Het is gebruikelijk dat advocaten opstaan voor de rechter om respect te tonen. Enait zegt vanwege zijn islamitische geloofsovertuiging dit niet te willen. Het oordeel van het Hof van Discipline luidde dat tegenover het respect voor de rechtelijke macht je ook respect mag verwachten voor de geloofsovertuiging. Daarbij oordeelde het Hof dat er “geen intentie van minachting van de advocaat” blijkt uit het handelen van Enait.

Bart Chabot
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar voor de twintigste keer gehouden. De echte dicteekenner is natuurlijk Bart Chabot: hij deed aan alle edities mee. Ook dit jaar neemt hij met dertig andere prominente deelnemers uit Nederland en België het op tegen dertig spellingkenners, die zich via voorronden hebben geplaatst. Samen met Chabot kijken we vanavond terug op 20 jaar dictees. Het Groot Dictee is dit jaar door Gerrit Komrij geschreven. Journaal-presentator Philip Freriks zal de tekst samen met VRT-presentatrice Marinte Tanghe dicteren.

Gerald Alderliefste
In verband met het honderdjarig jubileum van Jellinek houdt Gerald Alderliefste onder begeleiding van zijn band op 17 december een lezing in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Alderliefste combineert twee passies: zijn liefde voor muziek met zijn werk als verslavingsarts in een muzikale voorlichting over drugs alcohol en tabak. Ramses Shaffy, een goede vriend van de band Alderliefste, hield ook wel van een drankje. Daarom besloten zijn vrienden na zijn begrafenis afscheid van hem te nemen met ‘drank en feest, in plaats van koffie en cake’. De band Alderliefse trad meerdere malen op met Liesbeth List en Ramses Shaffy.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op vrijdag 11 december door de VARA en de NPS. Te gast waren Gerard Alderliefste, Bart Chabot, Jacqueline Cramer en Mohammed Enait. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie