Uitzending
Pauw & Witteman - 15-5-2008

15-5-2008

Pauw & Witteman

1838 x bekeken | 0 reacties
7
Vanavond ontvangen Jeroen Pauw en Paul Witteman: Ben Cramer, Hans Teeuwen, Sander de Kramer en Jaaike Brandsma

Jaaike Brandsma
Jaaike Brandsma diende als militair in Uruzgan, daar werd ze het slachtoffer van een zelfmoordaanslag. Ze verloor een onderbeen. In het boek 'Liefde onder vuur' vertelt zij haar verhaal. Brandsma's relaas begint als volgt: “het gebeurde op 10 juli, twintig dagen voordat ik naar huis mocht, op een kruispunt bij de bazaar van Deh Rawod. Ik stond in een kringetje met vier collega-militairen te overleggen over een vervolgopdracht. En ineens - boem! - een explosie. Een klap. Een flits. Alles zwart. En dan begint de film. Ogen open doen. Niks zien. Beseffen: ik ben door de luchtdruk tegen een voertuig geknald. Worden we beschoten? Wéér proberen iets te zien. Een stofwolk. Rook. Krijsende mensen."

Voor het boek 'Liefde onder vuur' interviewde Patricia van den Broek verschillende (ex-)militairen en hun partners. Ze wilde weten hoe relaties werden beïnvloed door de uitzendingenn en ervaringen van de militairen. Ook Van den Broek is vanavond te gast in Pauw & Witteman.

Hans Teeuwen
Hans Teeuwen is cabaretier, nachtclubzanger, filmmaker en hij lanceert volgende week zijn nieuwe website www.hansteeuwen.tv. Het wordt zijn eigen absurdistische speeltuin, een platform voor humoristische filmpjes. Zelf is hij thuis al begonnen met het maken van filmpjes. Teeuwen vindt het een groot voordeel dat hij geen complete monologen hoeft te schrijven, maar direct met de camera aan de slag kan. Zijn site biedt ook plek aan filmpjes van anderen. Teeuwen hoopt dat mensen zelf allerlei rauwe absurdistische filmpjes gaan knutselen speciaal voor hansteeuwen.tv. Teeuwen hoopt dat op deze manier nieuw talent boven komt drijven.

Op YouTube staat een bewerking van Teeuwens nummer 'Snelkookpan' dat op zijn nieuwe website niet zou misstaan.

Ben Cramer
Ben Cramer zit veertig jaar in het vak en vertelt over zijn rol in de musical ’Op Hoop van Zegen’. Na de zomer verschijnt de nieuwe cd van Ben Cramer, hierop zingt hij diverse bekende musicalnummers.

Sander de Kramer
De Kramer is hoodredacteur van de Rotterdamse Straatkrant. Onlangs was hij voor de vierde keer in het West-Afrikaanse Sierra Leone. Dit is het allerarmste land ter wereld en werd tot 2001 geteisterd door een verwoestende burgeroorlog die draaide om de heerschappij over de diamantmijnen. Rebellen verminkten honderdduizenden burgers door hun ledematen af te hakken. Ook kinderen werden massaal slachtoffer. Sierra Leone staat er slecht voor, het land is corrupt en de macht is in handen van krijgsheren en diamanthandelaars. Veel mensen werken onder barre omstandigheden in de mijnen. Ander werk is er nauwelijks. Ook kinderen hebben geen keus dan te werken als diamantverzamelaars. Het zijn met name de kinderen voor wie De Kramer zich inzet. Samen met onder anderen Hugo Borst richtte hij de 'Sunday Foundation' op. De Kramer wil de kinderen uit de mijnen halen en ze een toekomst geven.

Om geld in te zamelen organiseert de Sunday Foundation op 25 mei een festival in het Oude Luxor in Rotterdam. Er zijn optredens van onder meer Theo Maassen en Najib Amhali.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 15 mei door de VARA en de NPS. Te gast waren Hans Teeuwen, Ben Cramer en Sander de Kramer. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie