Uitzending
Pauw & Witteman - 13-5-2008

13-5-2008

Pauw & Witteman

1391 x bekeken | 0 reacties
6
Deze keer te gast in Pauw & Witteman: Rita Verdonk, Willie Smits en Gerd Leers

Rita Verdonk
Gisteren opende Geert Wilders in 'De Telegraaf' de aanval op Rita Verdonk en haar 'Trots op Nederland'. "Wij hebben een mening waarvoor we steun zoeken en niet andersom. (...) En wij komen op voor de gewone man, niet ToN", aldus de PVV-voorman. Vanavond reageert Verdonk die met haar beweging veel zetels wegkaapt van de VVD ťn van Wilders. Rita Verdonk wordt niet alleen politiek onderuit gehaald, ook financieel kreeg ze een klap. Voor de feestelijke presentatie van ToN in de Passenger Terminal deed Verdonk toegangskaarten in de verkoop. Zakenman Nick van der L. kocht alle kaarten op, maar weigert de rekening van 135.000 euro te voldoen. Verdonk laat het hierbij zitten en neemt de schade voor eigen rekening.

Gerd Leers
Burgemeester van Maastricht Gerd Leers kreeg een eredoctoraat van de universiteit van Missouri en hij reageert op het dodelijke ongeval van drie drugsrunners op het Oranjeplein in zijn stad. Maastricht ondervindt al enige tijd last van drugsrunners die op hoge snelheid door Maastricht en langs de Belgische grens rijden op zoek naar klanten.

Willie Smits
Willie Smits beschermt orang oetans in IndonesiŽ. In de jaren tachtig werkte hij voor de Indonesische overheid aan een herbebossingsproject bij Balikpapan op Borneo. Zijn eerste orang oetan redde Smits in 1989 toen hij een ziek babyaapje vond dat door een dierenhandelaar op de markt was gedumpt op een vuilnishoop. Smits nam het aapje mee en verzorgde het tot het dier beter was. Toen hij aanklopte bij een rehabilitatiecentrum voor apen bleek dat ze de dieren weer uitzetten zonder ze eerst beter te maken. Smits begon zelf een centrum voor de opvang van apen en weesaapjes. Hij leerde ze klimmen, voedsel en geneeskrachtige kruiden zoeken. Belangrijke zaken om de orang oetans in het wild te laten overleven. Smits' Borneo Orangoetan Survival Foundation heeft inmiddels twee centra en al meer dan 1500 apenweesjes uitgezet. Ondertussen wordt de orang oetan ernstig bedreigd. Smits schat hun aantal op 55.000 op Borneo. Volgens verschillende natuurorganisaties sterft de aap binnen drie jaar uit. Hun leefgebied wordt steeds kleiner doordat de jungle wordt gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Smits heeft sommige boeren nu zover gekregen dat ze overgaan op het verbouwen van duurzame suikerriet.

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op dinsdag 13 mei door de VARA en de NPS. Te gast waren Gerd Leers, Rita Verdonk en Willie Smits. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie