Uitzending
Pauw & Witteman - 13-5-2010

13-5-2010

Pauw & Witteman

1838 x bekeken | 0 reacties
7
Gasten: Maxime Verhagen, Marit Sijbrandij, Peter van Uhm en Abdelkader Benali.

Maxime Verhagen
Vandaag werd duidelijk dat in totaal zeventig Nederlanders om het leven zijn gekomen bij de vliegramp in Libië. Een Airbus van Afriqiyah Airwas stortte gisterochtend neer op de luchthaven van Tripoli. Een negenjarige Nederlandse jongen was de enige overlevende.

Demissionair Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaat in op de nasleep van de vliegramp. Zelf was hij vandaag bij een bijeenkomst voor nabestaanden van de omgekomen Nederlandse passagiers.

Peter van Uhm
In 2006 begon voor de Nederlandse krijgsmacht de missie in Uruzgan. Een dunbevolkte en straatarme provincie in het roerige zuiden van Afghanistan. Officieel heette de missie een wederopbouwmissie, de Nederlandse militairen zouden Uruzgan een stap verder helpen: scholen en een ziekenhuis bouwen. Afghaanse politieagenten, soldaten en ambtenaren opleiden. Dat gebeurde allemaal in de afgelopen jaren, maar het ging niet zonder slag of stoot. Nederlanders leverden meerdere zware vuurgevechten met talibanstrijders en kregen veel aanslagen te verduren met bermbommen en raketten. Daarbij vielen tot nu toe 23 doden en tientallen gewonden.

Peter van Uhm, Commandant der Strijdkrachten, werd persoonlijk getroffen toen zijn zoon Dennis in 2008 in Uruzgan sneuvelde. Hij vertelde over die moeilijke periode toen Pauw & Witteman te gast was op Kamp Holland. Vanavond blikt Van Uhm terug op de Uruzgan-missie die op 1 augustus ophoudt.

Marit Sijbrandij
Gisteren heeft een negenjarig Nederlands jongetje als enige de vliegramp bij Tripoli overleefd. Traumapsycholoog Marit Sijbrandij weet wat hulpverleners moeten doen en laten als ze slachtoffers helpen.

Uit onderzoek van Sijbrandij is gebleken dat het beter is om als hulpverlener af te wachten dan direct na een traumatische gebeurtenis hulp te bieden. Het was jarenlang gebruikelijk om traumaslachtoffers zo snel mogelijk hulp te bieden in de vorm van een 'debriefing', een eenmalig gesprek. Volgens Sijbrandij heeft zo'n gesprek geen enkel effect.

Abdelkader Benali
Schrijver Abdelkader Benali ging aan de vooravond van het wereldkampioenschap voetbal op voetbalontdekkingsreis door Afrika. Samen met Jan Mulder maakte hij een reportagereis voor de NPS-televisie door Afrika. Ze bezochten Ivoorkust, Mali, Marokko, Ghana, Marokko en eindigden hun reis in Zuid-Afrika, gastland van het wereldkampioenschap.

In het voorwoord van De weg naar Kaapstad schrijft Benali: "Op de een of andere manier ervoer ik de hele tijd dat het voetbal in Afrika een beetje een ongelukkig huwelijk was. De Afrikaan houdt meer van het voetbal dan het voetbal van hem houdt. Voor voetbal zijn sappige, groene grasvelden nodig die door overvloedige regenval in puike conditie blijven, daarbij geholpen door belijningsapparaten en drainagesystemen."

Deze uitzending van het programma Pauw & Witteman is uitgezonden op donderdag 13 mei door de VARA en de NPS. Te gast waren Abdelkader Benali, Maxime Verhagen en Peter van Uhm. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw en Paul Witteman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie