Uitzending
Nederland helpt - Doelwit door geloof

Doelwit door geloof

Nederland helpt

11-9-2008

| 774 x bekeken | 0 reacties
6
Assyrische christenen uit Irak moeten vluchten voor doodsbedreigingen en geweld

Deze week in Nederland Helpt het eerste deel van de documentaire over vervolgde christenen in Irak. Carla van Weelie bezocht dit door oorlog geteisterde land in het Midden-Oosten en kwam in gesprek met christenen die door een geloofsovertuiging het doelwit zijn van geweldadigheden en bedreigingen.

Doordat veel mensen in Irak ervan overtuigd zijn dat de strijd van Amerika een soort van moderne kruistocht tegen de Islam is, worden Assyrische christenen in het land in verband gebracht met op de ‘invasie’ van Westerse troepen. Zij zouden namelijk de ‘christelijke’ Amerikanen waar mogelijk willen helpen en andersom. Hele gezinnen worden bedreigd en uiteindelijk hun huis uit gejaagd. De enige mogelijk om wraakacties te ontlopen is een vlucht. De woestijn in.

In deze eerste aflevering helpt Carla met het verstrekken van voedselpakketten in bergdorpen waar veel van dit soort gevluchte gezin een veilig heenkomen zoeken. Zo raakt ze in gesprek met Jacob Silwo, een voormalig hoteleigenaar uit Bagdad die zijn goedlopende bedrijf achter heeft moeten laten door aanhoudende bedreigingen en aanslagen. Zonder werk of inkomen is hij gevlucht naar zijn geboortedorp, terwijl zijn ouders in het verleden dit dorp juist zijn ontvlucht door het eerder geweld.

Ook ontmoet Carla het oude echtpaar Maher (foto), die hun zoon reeds hebben verloren aan het geweld en nu zelf ook op de vlucht zijn vanwege hun geloofsovertuiging.

Kijk donderdagavond rond 17.09 uur op Nederland 2 naar Nederland Helpt!

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Doelwit door geloof is uitgezonden op donderdag 11 september door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee