Uitzending
Nederland helpt - Hart voor Haiti

Hart voor Haiti

Nederland helpt

25-9-2008

| 806 x bekeken | 0 reacties
6
Metterdaad volgt Nederlander Johan Smoorenburg die zich inzet voor de stichting Hart voor Haiti. Deze stichting runt een kinderdorp in het gebied rond Cabaret. Hier worden 80 weeskinderen opgevangen en volgen nog eens 1000 kinderen onderwijs.

Vorige week zagen we hoe Linda haar baby in dit kinderdorp achterliet. Haar man is omgekomen in de modderstromen en zij verblijft nu noodgedwongen in een kerk met nog eens honderen mensen. Ze hebben geen bezittingen en geen huis meer. Omdat zij ook nog een moeder heeft die zij moet verzorgen, is er geen andere plek waar zij heen kunnen.

Johan hoort via via dat er een streek is die nog niet bereikt is door hulpverleners. Op zijn weg daarnaartoe stuit hij op een wegversperring; de weg is compleet weggeslagen. Hij parkeert zijn auto naast de weg en wordt onmiddellijk overspoeld door hongerige mensen die hem smeken om wat voedsel. Het eten dat hij mee heeft genomen is bestemd voor de mensen die nog geen hulp hebben gehad. Na een uur gelopen te hebben over een berg en door een rivier, komt hij aan in een hoger gelegen school waar honderden mensen verblijven. Johan is de eerste hulpverlener die deze plek bereikt. De mensen die hier verblijven hebben al dagen niks meer gegeten. Nog steeds komen er elke dag nieuwe mensen bij.

Verder rijdt Johan vaak rond om te kijken waar hij nog meer hulp kan bieden. Op een van zijn tochten ontmoet hij een familie: Waguel en Nadege Luxama en hun zoon Walex zitten bovenop de puinhopen van hun huis. Hun verhaal is tragisch. Toen zij s nachts sliepen werd de deur van hun huisje weggeslagen en werden hun zoontjes meegesleurd door de stroming. Hun jongste zoon hebben zij kunnen redden. Wilex, hun oudste zoon vonden zij de volgende dag dood onder zijn matras.

Nadege is naaister, maar omdat haar naaimachine verwoest is, heeft zij geen inkomen meer en kan zij niet voor haar gezin zorgen. Johan gaat proberen een nieuw naaimachine voor haar te regelen. Op deze manier kan zij weer een bestaan voor haar en haar gezin opbouwen.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Hart voor Haiti is uitgezonden op donderdag 25 september door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble TV winactie Zet je beknibbel-wekker op Knibble en doe mee! Doe mee!