Uitzending
Nederland helpt - Marion in Guinee: een terugblik

Marion in Guinee: een terugblik

Nederland helpt

4-9-2008

| 757 x bekeken | 0 reacties
6
Marion Lutke kijkt terug op haar bezoek aan de Hoopkliniek in de tuin van Afrika..

Deze week in Nederland Helpt een terugblik op de indrukwekkende reis die Marion Lutke maakte door het groene hart van Afrika. Zij bezocht en liep een paar dagen mee in de Hoopkliniek van de Nederlandse Anja en haar Amerikaanse man Jon. Jaren geleden stichtten zij de kliniek en sindsdien staan mensen van heinde en verre in de rij om behandeld te worden aan de meest uiteenlopende kwalen. En ondanks dat er zulke mooi werk verricht wordt, ondervinden Jon en Anja elke dag de frustatie van het moeten wegsturen van mensen. Want de kliniek kan de stroom patienten gewoonweg niet aan.

De bijzondere ontmoetingen die Marion heeft met de wachtende patienten komen stuk voor stuk nog een keer voorbij. De namen en gezichten, maar vooral de bijbehorende verhalen. Bijvoorbeeld van de kleine Samuel (3), het jongetje dat door een verkeerde behandeling na zijn geboorte blijvend visueel gehandicapt is. Maar ook Sara (6), het dappere meisje dat haar tanden moet laten trekken. En wie herrinert zich het verhaal van de 17-jarige Sai, die haar jeugd doorbracht aan een ketting omdat ze epileptische aanvallen had? Of Gabriel en Naomi, die zes kinderen verloren voordat de Hoopkliniek hen kon helpen?

De kinderen van Guinee hebben de toekomst, zo menen Jon en Anja. Daarom wil het koppel er alles aan doen om het hoge kindersterftecijfers aan te pakken, door de moeders in de kliniek te behandelen. En als ze niet naar hen toe kunnen komen, gaan Jon en Anja zelf op pad. Een keer in de zoveel tijd trekken ze erop uit in een truck met medische voorzieningen en medicijnen om de zorg naar de mensen toe te brengen. De truck waarin dit gebeurt is echter nodig aan vervanging toe. CAMA Zending zou dolgraag een nieuwe vrachtauto willen bekostigen, waarmee een grote tent kan worden vervoerd plus al het andere dat nodig is om ter plekke ruimte te hebben voor patientenonderzoek, wondverzorging, tandheelkundige zorg en een apotheek.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Marion in Guinee: een terugblik is uitgezonden op donderdag 4 september door de EO. De presentatie was in handen van Marion Lutke.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee