Uitzending
Nederland helpt - Ernstige voedelcrisis dreigt in verwoest Haiti

Ernstige voedelcrisis dreigt in verwoest Haiti

Nederland helpt

18-9-2008

| 656 x bekeken | 0 reacties
6
Haïti is de afgelopen maand zwaar getroffen door de orkanen Gustav, Hanna en Ike die achter elkaar over het land raasden. Door overstroming, modderstromen en aardverschuivingen vielen honderden doden. Veel mensen zagen al hun bezittingen in de kolkende watermassa's verdwijnen. Wegen zijn onbegaanbaar geworden, éénderde van de rijstoogst is verloren gegaan. Overal zijn ernstige voedseltekorten ontstaan.

Een filmploeg van Metterdaad is afgereist naar het getroffen gebied rond Cabaret. Daar kwamen 80 mensen om in de storm en zijn nog 20 mensen vermist. De Stichting Hart voor Haïti runt in die regio een kinderdorp waar 80 kansarme (wees-)kinderen wonen en nog eens 1000 kinderen onderwijs volgen. De Nederlander Johan Smoorenburg werkt in het kinderdorp en zag met eigen ogen hoe de orkanen juist de arme bevolking meedogenloos troffen: “Veel huizen hier zijn nog gemaakt van eenvoudige materialen zoals golfplaten en hout. Deze huizen hebben het meest te lijden, terwijl daar juist de grote gezinnen wonen.”

Hart voor Haiti is één van de partners van EO Metterdaad die noodhulp verleent (andere partners ter plekke zijn Woord & Daad, Tear en Kerk in Actie); ze brengt water, brood en kleding naar zwaar getroffen gebieden in de omgeving van het dorp en vangt 10 kinderen op van moeders die alles zijn kwijt geraakt. Ook gaat Hart voor Haiti helpen bij het herstel van beschadigde gebouwen, zoals scholen.

De komende twee weken voert Metterdaad via giro 300300 actie voor de allereerste levensbehoeften van de Haitianen. Veel dorpen zijn door de reguliere hulpverlening van de overheid en de VN nog niet bereikt, duizenden mensen zitten nog zonder voedsel, kleding en schoon drinkwater.

A.s. donderdag in het tv-programma Nederland Helpt het verhaal van Linda Laguerre. Deze vrouw woonde met haar man, peuter en baby Chrisla in een huisje in Cabaret. Tijdens de orkaan Ike bracht haar man hen naar een kerk. Toen hij terugkeerde om het varken te redden (hun enige bron van inkomsten), verdween hij in de modder. Het huisje is door de modderstroom verwoest. Ze heeft niets meer. Door het gebrek aan eten is haar borstvoeding weggevallen. Noodgedwongen brengt zij Chrisla tijdelijk onder bij het kinderdorp van Hart voor Haiti.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Ernstige voedelcrisis dreigt in verwoest Haiti is uitgezonden op donderdag 18 september door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee