Uitzending
Nederland helpt - Nieuwe vlucht christenen uit Mosul -Irak

Nieuwe vlucht christenen uit Mosul -Irak

Nederland helpt

16-10-2008

| 1274 x bekeken | 0 reacties
6
Deze week nieuwe vluchtelingenstroom van duizenden christenen uit de stad Mosul in Irak. Metterdaad voert op dit moment actie voor noodhulp aan Assyrische christenen in Irak. Afgelopen week werden dertien ŕ veertien christenen vermoord. Wie er achter zitten is onduidelijk, maar Mosul is een broeinest van soennitische extremisten. De aartsbisschop van Kirkoek spreekt van 'een campagne van zuivering, moord en bedreiging'. Eerder dit jaar werd ook de bisschop van Mosul om het leven gebracht. Vandaag de laatste aflevering met schrijnende verhalen van eerder gevluchte christenen. Zij verblijven in de vlakte van Ninevé, halsoverkop hun huis verlaten -zonder spullen en zonder werk. Lokale organisaties ondersteunen deze mensen met voedselpakketten en medische zorg.

U kunt uw bijdrage storten op giro 300300 van EO Metterdaad te Hilversum o.v.v. Irak

Helpende Hollander Janneke Herrebout zet zich in voor kinderen op de vuilnisbelt van Nicaragua middels de stichting Juntos Contigo. De kinderen leven daar onder erbarmelijke omstandigheden, zonder scholing, normaal voedsel en doktoren.

Janneke wist altijd al dat ze wat met ontwikkelingshulp wilde doen. Nadat ze een vrijwillige stage liep in India, is ze terecht gekomen in Nicaragua bij een plaatselijke dominee. Daar werkte ze met kinderen in een wijk. Via een jeugdwerker kwam ze erachter dat de meeste van deze kinderen afkomstig waren van de vuilnisbelt. Kinderen werkten daar hele dagen en gingen niet naar school, mede omdat hun ouders dit niet stimuleerden.

Af en toe kwamen er mensen langs om hulp te bieden, maar verder dan voedselpaketten kwam deze hulp niet. Niemand keek echt naar de kinderen om, zelfs de ouders niet. Het gebeurde regelmatig dat kinderen ergens onder een matras in slaap vielen en dat er de volgende ochtend per ongeluk een vrachtwagen overheen reed.

Janneke zette een stichting op om deze kinderen te helpen; Juntos Contigo, wat ‘samen met jou’ betekent. Ze vond sponsors en zo kon ze twee containers vol spullen naar Nicaragua vervoeren. Hiermee werd een centrum gestart. Kinderen kunnen hier een ontbijt en lunch afhalen en worden gestimuleerd naar school te gaan doordat zij huiswerkbegeleiding kunnen krijgen. Ook krijgen de jongeren computercursussen en voor de oudere jeugd worden sportwedstrijden en andere activiteiten georganiseerd.

Naast het centrum staat een klein kliniekje. Als ouders hun kinderen een maaltijd laten eten bij het centrum krijgen die kinderen een gratis consult bij de arts. De meeste kinderen hebben wormen waardoor ze niet goed kunnen en willen eten.

Janneke’s hoofddoel en droom is een toekomst voor de kinderen te idealiseren buiten de vuilnisbelt, daarom wil ze graag een centrum oprichten buiten de vuilnisbelt. De kinderen kunnen daar dan een vervolgopleiding volgen of kleine bedrijfjes oprichten waar ze wat geld mee kunnen verdienen. Daarbij worden de kinderen dan uit hun slechte leefomgeving getrokken.

Deze uitzending van het programma Nederland helpt met de titel Nieuwe vlucht christenen uit Mosul -Irak is uitgezonden op donderdag 16 oktober door de EO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee