Uitzending
Kunststof TV - Ronald Giphart, Jolande Withuis, Jacob Derwig & Maria Kraakman, Wouter Hamel

Ronald Giphart, Jolande Withuis, Jacob Derwig & Maria Kraakman, Wouter Hamel

Kunststof TV

9-3-2014

| 1200 x bekeken | 0 reacties
6
Ronald Giphart
Ik ook van jou, zo heette de roman waarmee bestsellerauteur Ronald Giphart begin jaren negentig zijn naam vestigde als stem van een nieuwe generatie schrijvers. Zijn romandebuut had niet misstaan in de bundel die Giphart zondag in Kunststof TV presenteert: De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen. Want dat was Ik ook van jou wel degelijk: een meeslepend verhaal over volwassenwording. Zou het bescheidenheid zijn? En waarom staat Simon Vestdijk als enige schrijver met 2 bijdragen in de bundel? En Het dagboek van Anne Frank – is dat ook coming of age literatuur? Ronald Giphart weet het antwoord.

Jolande Withuis
Biografe van koningin Juliana, Jolande Withuis, komt vertellen over Juliana’s oorlogsjaren. Het algemene beeld van haar tijd in Canada is die van een lieve huismoeder met kleine prinsesjes, die zich voornamelijk bezighield met breien en wat liefdadigheid. Deze voorpublicatie van de grote biografie laat zien dat het mierzoete beeld van Juliana absoluut niet klopt en haar tekort doet. Waar hield Juliana zich dan wel mee bezig en hoe is dat beeld dan toch ontstaan?

Jacob Derwig & Maria Kraakman
Who's afraid of Virginia Woolf, het meesterwerk van schrijver Edward Albee uit 1962, wordt beschouwd als een toneelklassieker bij uitstek. Maar wat maakt het tot zo’n klassieker? Het toneelstuk zit vol ruzies, verraad, scheldkanonnades en soms zelfs fysiek geweld. Gouden Kalf winnaars Jacob Derwig (Zus & Zo, In Therapie, Alles is familie) en Maria Kraakman (Guernsey, Koppels, Orlando) spelen het echtpaar George en Martha. Twee mensen gevangen in een vechthuwelijk. Als zij na een feestje, laat op de avond, een jong stel op bezoek krijgen loopt de boel volledig uit de hand. In Kunststof TV vertellen Jacob Derwig en Maria Kraakman waarom dit stuk zo fijn is om te spelen en waarom het nog altijd zo’n diepe indruk maakt op het publiek.

Wouter Hamel
Jazz- en popmuzikant Wouter Hamel reist met zijn band de hele wereld over, maar nu is hij even in Nederland. Hij toert langs de Nederlandse theaters in aanloop naar het verschijnen van zijn vierde album Pompadour begin april. Wouter Hamel maakte met zijn pakkende liedjes jazzy swingpop weer hip en happening. De cd’s Hamel en Nobody’s Tune bereikten de platina status, terwijl Lohengrin werd geprezen als “een van de beste popalbums van 2011.” Zijn platendeal bij het befaamde Decca bracht de singer-songwriter op podia door heel Europa en Azië. Na de concerten in Nederland vertrekt hij voor concerten naar Oostenrijk en Japan.

In deze uitzending van Kunststof TV waren Ronald Giphart, Jacob Derwig, Maria Kraakman en Wouter Hamel te gast. Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel Ronald Giphart, Jolande Withuis, Jacob Derwig & Maria Kraakman, Wouter Hamel werd uitgezonden op zondag 9 maart door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie