Paul de LeeuwPaul de Leeuw is weer terug in het theater, met zijn nieuwe cabaretprogramma 'Ik ben rustig!'. En nee, de titel heeft niks te maken met zijn gemoedstoestand. 'Ik ben rustig' waren de woorden die een dierbare uitsprak op zijn sterfbed. Dit zette
Paul de Leeuw aan het denken: wat zou ik zeggen als het zover is? En, als je vandaag overlijdt, wat laat je dan achter? Dit klinkt misschien wat zwaar, maar er valt tijdens de voorstelling ook genoeg te lachen.
Paco PeñaDat flamencogitarist Paco Peña tot de absolute wereldtop behoort, blijkt wel uit het lijstje podia waar hij solo heeft opgetreden. Van de Royal Albert Hall in Londen tot de Carnegie Hall in New York, hij heeft ze allemaal aangedaan en veroverd. Op zesjarige leeftijd leert hij gitaar spelen van zijn broer. Nu, 65 jaar later, is Paco Peña de koning van de flamenco. Dit bewijst hij wederom in 'Quimeras' waarmee hij in februari verschillende theaters in Nederland aandoet. In deze wervelende show, die het thema van immigratie van Afrikanen naar het ‘veelbelovende’ Europa belicht, brengt de virtuoze gitarist flamenco samen met ritmes uit Afrika. In Kunststof TV een voorproefje.
Elsie de BrauwGelauwerde actrice Elsie de Brauw (2x de Theo d’Or en een Gouden Kalf) en de wereldwijd bejubelde choreograaf Alain Platel komen allebei uit verschillende disciplines in het theater maar wilden al lang samen een voorstelling maken. Nu is er 'Tauberbach', een voorstelling met dansers en muzikanten geïnspireerd op het leven van een Braziliaanse vrouw die op een vuilnisbelt leeft. Alain Platel wordt geroemd om zijn bijzondere mix van heftige dans, emotionele muziek in extreme bezetting (bijv.een koor van 100 zangers die ook meedansen) en teksttheater. Voor deze voorstelling werkte hij o.a met muziek van doven die Bach zingen.
Martijn van de GriendtOp zaterdag 1 februari opent in de Kunsthal Rotterdam de expositie Forever Young, een keuze uit de portretten die Martijn van de Griendt (Eindhoven, 1970) in de afgelopen vijftien jaar maakte van jongeren over de hele wereld. Mensen kijken naar zijn foto’s vaak alsof het snelle kiekjes zijn. Dat beschouwt hij als een compliment, want niets is minder waar. Hij weet heel precies wat hij in zijn werk wil vangen: de kwetsbaarheid en openheid van jongeren in de context van hun eigen sociale groep. Een kijkje in hun leven. Ieders zoektocht naar identiteit en naar een manier om met elkaar om te gaan. Of misschien gaat het over Martijns eigen zoektocht naar een verloren tienertijd. Het levert in elk geval fantastische beelden op.
In deze uitzending van Kunststof TV was
Paul de Leeuw te gast. Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel
Paul de Leeuw, Paco Peña, Elsie de Brauw, Martijn van de Griendt werd uitgezonden op zondag 2 februari door de
NTR.