Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Jan Brokken
10-3-2013
| 1968 x bekeken | 1 reacties
Geert Mak
Dit jaar bestaat Het Concertgebouw 125 jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum is schrijver en historicus Geert Mak in de geschiedenis van de beroemde Amsterdamse concertzaal gedoken. Na kloeke bestsellers als De eeuw van mijn vader, In Europa en Reizen zonder John, nu eens een kleine geschiedenis, opgedeeld in twaalf bescheiden tijdsbeelden, waarin Het Concertgebouw een rol speelt. Niets minder, maar ook niets meer. Want al begon dit gebouw als een eenzaam eilandje van beschaving, alleen is het nooit geweest. Altijd golfden daaromheen de stad en de rest van de wereld. En al stond in de zaal de tijd stil, de geschiedenis kwam altijd binnen.
Nelleke Noordervliet
Volgens prinses Máxima bestaat de Nederlandse identiteit niet, net zo min als ‘de’ Nederlander. Hoe dachten de Nederlanders van vroeger over het Nederlanderschap? Op die vraag zoekt Nelleke Noordervliet een antwoord in het Boekenweekessay De leeuw en zijn hemd. Noordervliet gaat als correspondent op reportage in het Nederlands verleden. Ze ontmoet de Heren XVII van de VOC in de bloeitijd van de zeventiende eeuw; de patriotten in de revolutionaire jaren van de achttiende eeuw, en koningin Wilhelmina aan het eind van de negentiende eeuw. Schaamte over ons koloniaal verleden en trots op onze handelsmacht wisselen elkaar af. Waarom hebben we de neiging nu eens de wijsvinger te heffen, en dan weer de middelvinger?
Jan Brokken
Al wekenlang voert De vergelding, een dorp in tijden van oorlog van Jan Brokken de bestsellerlijsten aan. Wat maakt dat een boek over de gruwelijke ge-beurtenissen in een klein dorp tijdens de tweede wereldoorlog weer zo tot de verbeelding spreekt ? Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen?
Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Jan Brokken is uitgezonden op zondag 10 maart door NTR. Te gast waren Geert Mak, Nelleke Noordervliet en Jan Brokken.
Reacties op deze uitzending
-
blikker31954
11-3-2013 21:18
over het boek de Vergelding, ik ben de zoon van Aleida,geboren in 1943, mijn moeder nam een Joods jongetje (in het boek staat meisje) in huis en voedde haar gelijk met mij. Echter in het boek staat,dat mijn moeder haar(hem) heeft geadopteerd en opgevoed als een eigen kind, niets is minder waar, Stokkie is door haar ouders opgehaald.ook is er met Sandrien tot aan haar dood in Canada contant geweest met broers/zussen neven en nichten. Het is voor de fam. heel aangrijpend. IJ.de Ronde