Uitzending
Kunststof TV - 29-9-2013

29-9-2013

Kunststof TV

1387 x bekeken | 0 reacties
7
Lenette van Dongen, Helmert Woudenberg, Henk van Gelder, Sherry Dyanne

Lenette van Dongen
Cabaretière Lenette van Dongen kennen we onder anderen van haar succesvolle shows Nikè (nominatie Poelifinario) en Hoogseizoen. Maar Nederland leerde haar ook kennen als verdienstelijk dirigent. Ruim anderhalf miljoen kijkers zagen hoe Lenette van Dongen het succesvolle tv-programma ‘Maestro’ won. Een programma waarin BN’ers werden klaargestoomd tot dirigent van het symfonieorkest Holland Symfonia. Op dit moment toert Lenette van Dongen door het land met alweer haar 9e solovoorstelling: Roedel. Natuurlijk komt daar ook iets van ‘Maestro’ in terug. In Roedel gaat het over leiderschap en controle houden over jezelf. Precies als bij een dirigent.

Helmert Woudenberg
In zijn dertiende solovoorstelling vertelt theatermaker Helmert Woudenberg het waargebeurde verhaal van Joep Haffmans, pastoor-deken van de H. Petrus-parochie in Gulpen, die alles heeft gedaan wat God en de Katholieke Kerk hebben verboden. Van seksuele escapades en snelle auto’s tot en met grootschalige fraude. En over de Katholieke Kerk, die wist van zijn wandaden, maar nooit heeft ingegrepen en hem zelfs de hand boven het hoofd hield. Helmert Woudenberg schrijft, acteert en regisseert al zijn solo’s zelf. Zo schreef en speelde hij eerder de voorstellingen Jezus, De zonen van Jacob en Fortuyn.

Henk van Gelder
Volgende week is het 100 jaar geleden dat Simon Carmiggelt werd geboren. Dat wordt gevierd met nieuwe bundels van zijn werk. We praten met biograaf Henk van Gelder over de meester van het korte stukje. Aan hem de vraag of Carmiggelt nog wordt gelezen. Simon Carmiggelt heeft in zijn eentje de ‘column’ aanzien gegeven. Hij schreef meer dan achtduizend ‘Kronkels’ in Het Parool en is de geestelijk vader van latere columnisten als Martin Bril. Als hij in 1974 de P.C. Hooftprijs krijgt, wordt er nog een beetje gemord door letterkundigen, maar tegenwoordig twijfelt bijna niemand meer aan de literaire status van de column.

Sherry Dyanne
Zangeres Sherry Dyanne mag met recht een laatbloeier worden genoemd. De Amsterdamse wiskundelerares begon pas op haar 27ste met zingen. Twee jaar geleden presenteerde zij haar debuut-album: Sing Me A Song en afgelopen zomer stond ze voor de eerste keer op North Sea Jazz. Je vraagt je af waarom het zo lang heeft moeten duren, want zingen kan ze. Haar stem roept herinneringen op aan zangeressen als Billie Holiday en Dinah Washington, maar haar repertoire reikt veel verder. Dat zal ze ook laten horen in Kunststof TV: een soulvolle jazzversie van de Rolling Stones klassieker 'Satisfaction.'

Deze uitzending van het programma Kunststof TV is uitgezonden op zondag 29 september door de NTR. Te gast waren Helmert Woudenberg en Lenette van Dongen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie