Uitzending
Kunststof TV - Jan des Bouvrie, Tony Neef, winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2013, Jan Brokken

Jan des Bouvrie, Tony Neef, winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2013, Jan Brokken

Kunststof TV

20-10-2013

| 1504 x bekeken | 0 reacties
6
Jan des Bouvrie
Als het woord revolutie klinkt, denk je waarschijnlijk eerst aan de Arabische Lente, of Che Guevara. Terwijl er toch minstens zoveel reden is om aan Jan des Bouvrie te denken. Want een revolutie is het: de omwenteling die de vermaarde vormgever uit Naarden in de Nederlandse huiskamer ontketende. Het begon in 1969 met zijn ontwerp van een wit kubusbankje. En dat de kleur wit nooit meer is verdwenen, kan iedereen nu zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Want daar is op dit moment een tentoonstelling over de kleur wit als inspiratiebron voor fotografen, mode ontwerpers, architecten en andere vormgevende collega’s van Des Bouvrie.

Tony Neef
Wie was Wim Sonneveld? Die vraag staat centraal in de musical 'Sonneveld', over het leven van - zoals hij zichzelf graag noemde - kleinkunstenaar Wim Sonneveld. Acteur en zanger Tony Neef kruipt in de huid van deze geliefde artiest. Samen met Wim Kan en Toon Hermans vormde Wim Sonneveld De Grote Drie van het Nederlandse naoorlogse cabaret. Hij overleed in 1974 veel te jong, op 56-jarige leeftijd, maar zijn liedjes leven voort. En zijn nog steeds populair. In Kunststof TV zingt Tony Neef een van Sonneveld’s klassiekers, en geeft hij antwoord op de vraag: wie was Sonneveld?

Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2013
Zondag wordt de winnaar bekend van de Libris Geschiedenisprijs 2013. De vijf genomineerden zijn Martin Bossenbroek (De Boerenoorlog), Jan Brokken (De vergelding), Roelof van Gelder (Naar het aards paradijs), Els Kloek (1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis) en Frits van Oostrom (Wereld in woorden). De winnaar van de prijs is te gast in Kunststof TV.

Jan Brokken
Eén van de kanshebbers op de Geschiedenisprijs is Jan Brokken. In zijn nieuwe boek 'Blok' vertelt hij het levensverhaal van de boekverkoper van zijn eigen vader, een Rotterdammer die met beide benen in de twintigste eeuw stond en die tijdens zijn verblijf in een concentratiekamp kracht putte uit een tekening van zijn nieuwe winkelpui. Brokken vertelt in Kunststof TV hoe hij in de geschiedenis van deze kleurrijke figuur is gedoken. En als hij wint ook over 'De Vergelding.'

In deze uitzending van Kunststof TV waren Jan Brokken, Tony Neef en Jan des Bouvrie te gast. Deze uitzending van het programma Kunststof TV met de titel Jan des Bouvrie, Tony Neef, winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2013, Jan Brokken werd uitgezonden op zondag 20 oktober door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie