Uitzending
EenVandaag - 6-11-2021

6-11-2021

EenVandaag

175 x bekeken | 0 reacties
7
Politie wil door met fotograferen en opslaan miljoenen kentekens, privacywaakhond spant rechtszaak aan
Het was een proef van 3 jaar en binnenkort beslist het kabinet of de politie door mag gaan met het fotograferen en opslaan van miljoenen kentekens. Het is een schending van mensenrechten, zegt stichting Privacy First, die de staat voor de rechter daagt.

De rechtszaak draait om zogeheten ANPR-camera's (voluit: Automatic Number Plate Recognition) langs wegen in het hele land. Dit zijn speciale camera's die automatisch alle langskomende kentekens scannen. Soms geeft een kenteken een 'hit' in het systeem van de politie. Agenten in de buurt krijgen dan een melding. Door de ANPR-camera's weet de politie precies waar de auto op dat moment rijdt.

Windmolenparken Noordzee kwetsbaar voor terrorisme en sabotage
De beveiliging van Nederlandse windparken op de Noordzee schiet tekort. Ze zijn kwetsbaar voor sabotage, staat in een advies van kennisinstituut HCSS aan de Marine en Kustwacht. Verontrustend, want we zijn steeds afhankelijker van stroom van deze parken.

"Dit is een zaak van nationale veiligheid", zegt directeur Frank Bekkers van het The Hague Center for Strategic Studies (HCSS), een onafhankelijk kennisinstituut. "We bouwen vitale infrastructuur steeds verder en meer op zee, maar we zijn de veiligheid vergeten. En dat is verontrustend." Hij doelt op de conclusies die worden getrokken in het HCSS-onderzoek High Value of the North Sea, dat werd uitgevoerd in opdracht van de Koninklijke Marine en de Kustwacht.

Gasprijzen en nieuwe energiecontracten zorgen voor onrust
Moet je binnenkort een nieuw energiecontract afsluiten? Zet de prijs dan niet voor een langere periode vast, adviseert hoogleraar energie-economie Machiel Mulder. Hij verwacht komend jaar een flinke daling in de energieprijzen.

Op dit moment zijn prijzen voor energie nog altijd flink hoog. Stroom was in oktober 23,5 procent duurder dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begin november.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op zaterdag 6 november door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

    Rutte vs. Wilders terugkijken

    14-3-2017

    Politie wil door met fotograferen en opslaan miljoenen kentekens, privacywaakhond spant rechtszaak aan Het was een proef van 3 jaar en binnenkort beslist het kabinet of de politie door mag gaan met het fotograferen en…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten