Uitzending
EenVandaag - 11-11-2021

11-11-2021

EenVandaag

223 x bekeken | 0 reacties
6
Italië zette al 2 miljoen boosterprikken
Sinds september zet Italië al derde prikken tegen het coronavirus. Eerst bij 80-plussers, maar nu ook bij 60-plussers. De enige voorwaarde is dat de laatste dosis langer dan 6 maanden geleden is gezet. Het land hoopt zo een nieuwe golf te voorkomen.

Worsteling met de intocht van Sinterklaas
Van alle sinterklaascomités worstelt 36 procent met het uiterlijk van de pieten: hebben ze roetvegen of worden ze volledig zwart? Comités melden ruzies en bedreigingen van alle kanten, en dat wordt sommige organisaties te veel. Bijvoorbeeld in Leeuwarden.

Een paar weken voor de intocht besluit de organisator in Leeuwarden om de handdoek in de ring te gooien. "Verschrikkelijk", vindt Cees Anceaux, die al 5 jaar met veel plezier een intocht in de Friese hoofdstad organiseert. "Het gedoe rondom de kleur van de pieten werd ons nu echt te veel."

Onderzoek over het uiterlijk van piet
Net als vorig jaar wil eenderde (32 procent) het uiterlijk van de traditionele Zwarte Piet aanpassen. De meerderheid (56 procent) wil dat ook dit jaar niet. Wel groeit de acceptatie van de roetveegpiet: 46 procent vindt dit nu een redelijk alternatief.

Dat is de uitkomst van van het jaarlijkse Sinterklaas-onderzoek van EenVandaag. Hieraan deden 32.000 deelnemers mee, waaronder 525 met een Surinaamse of Antilliaanse migratieachtergrond. Ongeacht of er draagvlak voor is, lijkt het erop dat voorstanders van verandering hun zin gaan krijgen. Want zowel bij de landelijke Sinterklaasintocht als bij intocht in de meeste gemeenten zijn roetveegpieten dit jaar de norm.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 11 november door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

    Rutte vs. Wilders terugkijken

    14-3-2017

    Italië zette al 2 miljoen boosterprikken Sinds september zet Italië al derde prikken tegen het coronavirus. Eerst bij 80-plussers, maar nu ook bij 60-plussers. De enige voorwaarde is dat de laatste dosis langer dan 6…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten