Uitzending
EenVandaag - 23-9-2020

23-9-2020

EenVandaag

207 x bekeken | 0 reacties
6
Carnaval en corona
Carnaval 2021 wordt een ander carnavalsfeest dan we gewend zijn, zeggen de voorzitters van de drie veiligheidsregio's uit Brabant. Maar waar de ene carnavalsvereniging gestopt is met de bouw van een wagen, gaat de andere vereniging daar gewoon mee door.

Nederlandse hoogleraar werkt in VS en verbaast zich over Nederland
Hij is net 3 weken terug in Nederland na een jarenlang verblijf in de Verenigde Staten. En wat hoogleraar Gezondheidsinformatie Theo Vos hier aantreft, kan hij bijna niet geloven. "Met mondkapjes valt zóveel winst te behalen."

"Afgelopen weekend was een mijlpaal, voor het eerst was ik niet de enige in de supermarkt in Baarn met een mondkapje, maar zag ik iemand anders ermee." Theo Vos (66) moet er om lachen als hij het vertelt, maar zijn ondertoon is bloedserieus. Hij is namelijk een van de rekenmeesters van de Universiteit van Washington als het gaat om de coronapandemie. Vos geeft leiding aan een team dat het toekomstige verloop van tal van ziektes in de wereld doorrekent. En Nederland staat er qua corona zacht uitgedrukt niet goed op.

China wil in 2060 klimaatneutraal zijn
President Xi heeft laten weten dat China vóór 2060 klimaatneutraal wil zijn. Het is voor het eerst dat China met een jaartal komt. Klimaatonderzoeker Detlef van Vuuren is positief. "Scenario's hebben laten zien dat dit zeker mogelijk is."

Liften blijken totaal niet coronaproof
Er zijn in Nederland zo'n 100.000 liften in gebruik. Hoe coronaproof zijn ze eigenlijk? Nieuw onderzoek laat zien dat dit zwaar tegenvalt en dat er actie nodig is om liftgebruik veiliger te maken.

Hij waarschuwde in juni voor de gevaren van slecht geventileerde ruimtes en kondigde bij EenVandaag verder onderzoek aan. Want hoe groot is het risico dat virusdeeltjes zich via liften verspreiden nu echt? Groot, zo blijkt nu. Vandaag publiceerde de Universiteit van Amsterdam het onderzoek van hoogleraar complexe vloeistoffen Daniel Bonn en zijn collega Cees van Rijn.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken, Roos Moggré en Jojanneke van den Berge. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 23 september door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee