Uitzending
EenVandaag - 12-1-2022

12-1-2022

EenVandaag

205 x bekeken | 0 reacties
7
Komt Boris Johnson weg met feestjes in coronatijd? 4 vragen aan Verenigd Koninkrijk-expert Vanessa Lamsvelt
De rechterhand van de Britse premier Boris Johnson heeft in mei 2020 ruim honderd personeelsleden een uitnodiging gestuurd voor een tuinfeest, terwijl voor de rest van het land strenge maatregelen golden.

In de mails die ITV in handen heeft, is te lezen dat Martin Reynolds in mei 2020 het personeel uitnodigde om in de tuin van Downing Street "te genieten van het mooie weer", terwijl de Britten toen maar met één ander persoon buiten mochten afspreken. Vanmiddag was er in het Britse Lagerhuis een spoeddebat over 'Partygate'. Groot-Brittannië-expert Vanessa Lamsvelt vertelt hoe de bevolking en de politiek reageert op het uitlekken van de mails over het tuinfeest.

In jaren niet zo weinig wind als in 2021, maar is dat erg?
Mede-eigenaren van windmolens is het misschien al opgevallen: het heeft vorig jaar aanzienlijk minder gewaaid dan in andere jaren. Dit bevestigt klimaatexpert Peter Siegmund: "We zagen veel minder wind boven land, maar boven de Noordzee bleef het gelijk"

Het was een windstil jaar, en dat zien we terug in de cijfers. "Op Schiphol bijvoorbeeld, daar was in 2010 voor het laatst zo weinig wind in een jaar. En als je in Eelde kijkt, waar het KNMI ook meet, daar is in 30 jaar niet zó weinig wind geweest als in 2021", vertelt klimaatexpert Peter Siegmund van het KNMI.

In deze uitzending van EenVandaag was Vanessa Lamsvelt te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Rik van de Westelaken en Roos Moggré. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op woensdag 12 januari door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

    Rutte vs. Wilders terugkijken

    14-3-2017

    Komt Boris Johnson weg met feestjes in coronatijd? 4 vragen aan Verenigd Koninkrijk-expert Vanessa Lamsvelt De rechterhand van de Britse premier Boris Johnson heeft in mei 2020 ruim honderd personeelsleden een…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten