Uitzending
EenVandaag - 1-10-2020

1-10-2020

EenVandaag

178 x bekeken | 0 reacties
7
Boze moeders tegen Tata-steel
Dat staalfabriek Tata Steel naast Wijk aan Zee ligt en dat er daardoor soms overlast is, wisten ze wel. Maar uit recente onderzoeken komt naar voren dat de lucht viezer is dan gedacht. Daarom eisen de moeders in het dorp schonere lucht voor hun kinderen.

De speeltuin in het dorp wordt elke dag schoongemaakt door een schoonmaakploeg van Tata Steel. En naast de speeltoestellen staat een kraantje, zodat kinderen makkelijk hun handen kunnen wassen voordat ze iets in hun mond stoppen. Want de grafietneerslag, die neerdaalt rondom de staalfabriek, is voor jonge kinderen heel gevaarlijk. Dat bleek uit onderzoek van het RIVM.

Sigarettenpakjes vanaf vandaag merkloos
Nederland moet in 2040 rookvrij zijn is het plan. Maar mensen van het roken af krijgen lukt maar moeizaam. Vandaag een nieuwe stap: neutrale pakjes. "De rokersidentiteit moet eraf", zegt Winnie Gebhardt, expert op het gebied van gezondheidsgedrag.

De Marlboro Man, de duurzame Lucky-roker met kartonnen pakjes zonder toevoegingen en de sociale Camel-roker behoren tot het verleden. Vanaf vandaag liggen er alleen nog maar neutrale donkergroene sigarettenpakjes in de winkels. Geen eigen kleur, geen eigen logo, Nederland neemt afscheid van de rokersidentiteit.

De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken, Roos Moggré en Jojanneke van den Berge. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op donderdag 1 oktober door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee