Uitzending
DWDD - 19-9-2011

19-9-2011

DWDD

3351 x bekeken | 0 reacties
9
Te gast in de uitzending van maandag 19 september zijn: Jan Marijnissen en Jan-Hein Kuijpers over de film 'De bende van Oss', John van Zweden, Gerrie van der Klei, Frank Jochemsen en Hans Mantel. Muziek is er van de Britse band Kitty, Daisy & Lewis en Jan Mulder is tafelheer.

John van Zweden
John van Zweden is mede-eigenaar van de Engelse voetbalclub Swansea City, uit Wales. Afgelopen zaterdag won de club haar eerste wedstrijd van het seizoen. Van West Bromwich Albion werd met maar liefst 3-0 gewonnen. De ploeg staat nu, na twee gelijke spelen, twee nederlagen en één overwinning, op een verdienstelijke veertiende plek (boven Arsenal en Fulham), terwijl de club door iedereen als degradatiekandidaat werd gezien. Nederlandse ondernemer John van Zweden is dus de redder van de voetbalclub. Er wordt zelfs door Swansea City Premier League gespeeld! John van Zweden vindt het zelf 'een debiel verhaal' (bron Volkskrant, 17/9) en is vanavond te gast om over zijn avontuur te praten.

Jan Marijnissen en Jan-Hein Kuijpers
Woensdag 21 september gaat de 31e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht van start. Het festival opent dit jaar met de film ‘De Bende van Oss’. Waar Oss tegenwoordig vooral bekend is van de SP, Organon en Unilever, was dat enkele decennia terug wel anders. Tussen 1924 en 1936 vonden 24 mensen de dood bij afrekeningen en gewelddadige roofovervallen. De marechaussee moest er veelvuldig aan te pas komen om de problemen in Oss te beteugelen. Er is zelfs een kabinet gesneuveld vanwege de affaire 'Oss'. Te gast: advocaat Jan Hein Kuijpers (hij woonde vijfentwintig jaar in Oss). In de film speelt hij een bescheiden rol als bendelid. Ook Jan Marijnissen (beroemd Ossenaar). Hij heeft alle boeken over 'De Bende van Oss’ in huis.

Gerrie van der Klei, Hans Mantel en Frank Jochemsen
Nina Simone noemde hem een genie, hij ging op verjaarsbezoek bij Duke Ellington en de belangrijkste Nederlandse jazzprijs is naar hem vernoemd. Hij zette de Nederlandse jazz op de internationale kaart. Toch is bandleider en componist Boy Edgar nu vrijwel vergeten en is zijn muziek niet meer te krijgen. Hoe kan dit? Twee muziekjournalisten willen Boy Edgar terug op de kaart zetten. Er werd een documentaire gemaakt en het geld hiervoor werd bij elkaar gesprokkeld door middel van ‘Crowdfunding’. In de film wordt er gezocht naar wie Boy Edgar was en wat hij betekend heeft voor de (Nederlandse) jazz.

Kitty Daisy & Lewis
Kitty, Daisy & Lewis is een Engelse band (uit Durham) bestaande uit de zussen Kitty en Daisy en hun broer Lewis (achter de schermen spelen ook hun ouders een grote rol). De muziek is een mengeling van: rockabilly, R&B, swing, ska en US roots muziek. Hun nieuwste album heet 'Smoking in Heaven'. De band maakt veel gebruik van vintage instrumenten.

Jan Mulder
Jan Mulder is een vaste DWDD-tafelheer. De oud-profvoetballer, voetbalanalyticus en schrijver laat zijn licht over veel onderwerpen schijnen. Hij geeft regelmatig zijn 'top vijf ergernissen'.

Deze uitzending van het programma DWDD is uitgezonden op maandag 19 september door de VARA. Te gast waren Jan Mulder, Jan-Hein Kuijpers, Jan Marijnissen, Hans Mantel en Gerrie van der Klei. De presentatie was in handen van Matthijs van Nieuwkerk.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie