Uitzending
Debat op 2 - Vast of flex?

Vast of flex?

Debat op 2

1-5-2013

| 1185 x bekeken | 1 reacties
6
Het sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en de regering biedt mensen met tijdelijke contracten nog onvoldoende zekerheid. Dat blijkt uit een enquête dat het KRO/NCRV programma Debat op 2 heeft opgezet samen met vakbond De Unie. Uit het onderzoek blijkt dat tweederde van de ruime 2300 ondervraagden vindt dat er aanvullende maatregelen moeten worden genomen om deze zogenaamde flexwerkers meer zekerheid te bieden op de arbeidsmarkt.

In het sociaal akkoord is een aantal maatregelen aangekondigd om de ruim één miljoen mensen met een flexibel contract meer zekerheid te bieden. Zo moeten deze mensen al na hun tweede tijdelijke contract een vast contract aangeboden krijgen, komt er een verbod op nulurencontracten in de zorg en wordt een proeftijd bij een contract van zes maanden of korter verboden.

Van het afschaffen van de nulurencontracten in de zorg verwachten de deelnemers aan de enquête nog wel iets, tweederde van de ondervraagden denkt dat dit de werknemers beter beschermt tegen willekeur bij de werkgever. Maar dat mensen na twee tijdelijke contracten een vast contract krijgen geloven maar weinigen: bijna 70% denkt dat deze werknemer dan gewoon wordt ingewisseld voor een ander.

De helft van de ondervraagden vindt bovendien dat een proeftijd bij contracten tot zes maanden mogelijk moet blijven.

De onzekerheid bij mensen met tijdelijke contracten is groot, zo blijkt uit het onderzoek. Waar ongeveer een derde van de mensen met een vast contract zich zorgen maakt over zijn of haar baan, is dit bij mensen met een tijdelijk contract bijna twee keer zo groot. Naast die onzekerheid zorgen de tijdelijke contracten ook voor een andere positie binnen een bedrijf van de flexwerkers: bijna de helft van de ondervraagde flexwerkers ervaart een tweedeling op de werkvloer tussen medewerkers met een vast contract en een tijdelijk contract.

In het programma Debat op 2 zal worden gedebatteerd over de uitslagen van de enquête. Deelnemers aan de discussie zijn onder andere PvdA Tweede Kamerlid Mei Li Vos, Reinier Castelein van vakbond De Unie en arbeidseconoom Ronald Dekker.

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Vast of flex? is uitgezonden op woensdag 1 mei door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie