Uitzending
Debat op 2 - Geef mij maar een spuitje

Geef mij maar een spuitje

Debat op 2

29-5-2013

| 2749 x bekeken | 1 reacties
7
‘Geef mij maar een spuitje’. Het wordt regelmatig gezegd als het gaat om het vooruitzicht op een oude dag die gekenmerkt wordt door ziekte en lichamelijke gebreken. Vooral de diagnose dementie is angstaanjagend. Voor veel mensen is het een geruststellende gedachte dat ze van tevoren al hebben vastgelegd in dat geval niet verder te willen leven; ze stellen een wilsverklaring op waarin is vastgelegd dat ze euthanasie willen als ze dement raken. Je bent dan zelf niet meer in staat om de beslissing te nemen, maar die heb je al genomen toen je nog goed kon communiceren. Artsenorganisatie KNMG wil deze optie gaan inperken. Zij vindt dat euthanasie alleen mogelijk is als mensen op het moment zelf en bij herhaling aangeven dat ze niet meer willen leven. Maar daar zit juist het probleem: ernstig dementerenden kunnen dat niet meer. Dan is het aan de inschatting van de arts én moet de familie ook nog meewerken. En wanneer kan je als dementerende nog een afgewogen besluit maken over je eigen levenseinde? Er ontstaat een angst voor een toename van het aantal euthanasiegevallen. Niet ongegrond aangezien het aantal aanvragen voor euthanasie stijgt.

Hoe hier mee om te gaan? Moeten we het recht houden om in een vroeg stadium te kunnen beslissen over een einde van ons leven? Of zijn we te bang voor dementie? Kan je als dementerende ook nog genieten van het leven?

Een debat tussen verpleegartsen, ouderen en hun kinderen.

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Geef mij maar een spuitje is uitgezonden op woensdag 29 mei door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie