Ons aardgas raakt op. Wat nu?
8-5-2013
| 2064 x bekeken | 0 reacties
De gasvoorraad in ons land raakt snel op. Binnen 10 jaar zullen we al meer gas uit het buitenland moeten kopen dan we zelf kunnen exporteren. En wat dan? Dan mist onze schatkist niet alleen miljarden aan inkomsten, dan zullen we ook een alternatief moeten hebben om onze auto’s te blijven rijden en de wasdroger te kunnen blijven gebruiken.
Veel mensen denken dat schaliegas dat alternatief is. In Amerika wordt er al massaal naar geboord en lijkt het een goudmijn: de energieprijzen dalen, de afhankelijkheid van de olielanden in het Midden-Oosten verdwijnt en het levert ook nog eens miljoenen banen op.
En laat dat gas nu ook in ons land onder de grond zitten!
Boren dus maar?
Onze regering doet momenteel een onderzoek om eventueel proefboringen te kunnen gaan starten. Het onderzoek zal de risico’s in kaart moeten brengen. Het gas kan namelijk alleen gewonnen worden door diep onder de grond water en chemicaliën te gebruiken. Dat zou ons drinkwater kunnen vergiftigen. En zullen door de boringen onze grond niet gaan verzakken, net als bij de gasbel in Slochteren? Daar zijn veel aardbevingen en wordt regelmatig schade aangericht aan huizen.
Moeten we dit soort risico’s gewoon aanvaarden omdat we nu eenmaal de energie, het geld en de werkgelegenheid nodig hebben? Of zijn die risico’s te groot? En wat als die boringen bij u in de achtertuin plaatsvinden?
En is dit boren naar schaliegas niet teveel korte-termijnpolitiek? Moeten we niet al ons geld steken in alternatieve energiebronnen als wind- en zonne-energie, het gaat toch ook om onze kleinkinderen? Maar hoe valt dit te rijmen met de protesten van omwonenden als er langs het IJsselmeer een windmolenpark wordt neergezet? Het bederft hun uitzicht en zorgt voor geluidsoverlast. Wat willen we nu?
Wat hebben we er voor over om thuis zorgeloos de CV en de wasdroger aan te zetten? Of ligt dáár nu juist het probleem: onze afhankelijkheid van olie en gas. Moeten we niet veel zuiniger worden?
Een discussie over onze afhankelijkheid van energie.
Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Ons aardgas raakt op. Wat nu? is uitgezonden op woensdag 8 mei door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.