Uitzending
Debat op 2 - Eigen huis: droom of nachtmerrie?

Eigen huis: droom of nachtmerrie?

Debat op 2

10-4-2013

| 1099 x bekeken | 0 reacties
6
De prijzen van koopwoningen in ons land blijven dalen! Inmiddels staan 1 miljoen huizen ‘onder water’: de huidige verkoopprijs is lager dan de hypotheekschuld. Het aantal mensen dat hun huis met een restschuld heeft verkocht stijgt inmiddels dramatisch.

De gevolgen zijn groot. Veel huizen-onder-water zijn van jonge mensen die nog maar kort actief zijn op de huizenmarkt. Een eventuele restschuld dragen ze lang met zich mee, belangrijke beslissingen over werk, kinderen en grote uitgaven worden uitgesteld. En zo wordt de crisis alleen maar groter, en lijkt een oplossing steeds moeilijker. Want veel economen zien de stagnerende huizenmarkt als belangrijkste reden waarom we het economisch zoveel slechter doen dan de landen om ons heen.

Hoe heeft het zover kunnen komen? De Tweede Kamer gaat daar woensdag antwoord op geven, dan verschijnt het rapport van de parlementaire commissie huizenprijzen. Daarin worden de ontwikkelingen op de huizenmarkt van de afgelopen 20 jaar onder de loep genomen. Waren het de banken? De bouwers? De politiek zelf? Of hebben wij het als huizenkopers toch vooral aan onszelf te wijten?

De commissie komt ook met aanbevelingen: hoe trekken we de woningmarkt weer vlot? Moeten restschulden worden kwijtgescholden? En wie draait daar dan voor op: de overheid of de banken? Of zijn de maatregelen van de minister van Wonen Stef Blok de redding? Hij komt met zijn –nu al omstreden- ‘Blok-hypotheek’. Gaat deze hypotheek ervoor zorgen dat meer mensen gaan kopen? Of moet de redding komen van de mensen die nu nog huren. Door het scheefwonen aan te pakken wil het kabinet ervoor zorgen dat veel meer huurders overstappen naar een koophuis. Zou u als huurder op dit moment een huis willen kopen?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Eigen huis: droom of nachtmerrie? is uitgezonden op woensdag 10 april door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie