Uitzending
Debat op 2 - De Overheid Ontspoort

De Overheid Ontspoort

Debat op 2

5-6-2013

| 1133 x bekeken | 0 reacties
5
De Fyra stopt! Daarmee wordt de Hogesnelheidslijn -waar deze trein overheen rijdt- een nog groter financieel drama dan het al was. Ook bij de aanleg van de lijn ging er al veel mis waardoor de lijn veel later werd opgeleverd, en veel duurder werd dan begroot.

Hoe kunnen dit soort grote projecten zo uit de hand lopen?

Want de Fyra is een volgende in de rij waar ook bouwprojecten staan als De Noord/Zuidlijn, De Betuwelijn, Het Rijksmuseum en de Haagse Tramtunnel. Allemaal later. Allemaal veel duurder.

Is het zo moeilijk om een begroting te maken voor dit soort complexe bouwprojecten of zijn bestuurders en wethouders niet in staat om dit soort projecten goed te leiden? En is het wel zo logisch dat de overheid dan voor de kosten opdraait? Als thuis de badkamerverbouwing duurder uitvalt, zijn dan de kosten niet juist voor de klusjesman?

Aan de andere kant: hoort risico nemen ook niet een beetje bij het ondernemen, als we niks bouwen staat ons land stil. En we houden er mooie viaducten en musea aan over. Maar moet dit dan wel met overheidsgeld?

En voelen wethouders en ministers zich wel verantwoordelijk genoeg voor ons belastinggeld? Veel bestuurders zijn immers al weer vertrokken als overschrijdingen aan het licht komen, of treden daarna af om vervolgens ergens anders weer aan de slag te gaan. Zouden bestuurders meer persoonlijk aansprakelijk worden gesteld bij grove overschrijdingen van begrotingen Of zou er dan geen bouwplan meer van de grond komen? En wordt misschien niemand meer politicus.

Een debat tussen bouwers, burgers en bestuurders.

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel De Overheid Ontspoort is uitgezonden op woensdag 5 juni door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie