Uitzending
Debat op 2 - Grens van de vrije mening

Grens van de vrije mening

Debat op 2

24-4-2013

| 1358 x bekeken | 0 reacties
4
Het is het gespreksonderwerp van het moment: het Koningslied. Het nummer dat speciaal is geschreven voor onze nieuwe koning en waar menig bekend muzikant aan mee heeft gewerkt, werd onder druk van de publieke opinie teruggetrokken door componist John Ewbank. Vooral de storm van kritiek op diverse social media zorgde voor deze beslissing. Sommige commentaren en posts gingen de componist te ver. Columnist Sylvia Witteman startte een petitie onder de titel Nee tegen het Koningslied. Het leverde in een mum van tijd ruim honderdduizend reacties op. Schrijver Nico Dijkshoorn riep via twitter op tot ‘een milde steniging van iedereen die aan deze wanstaltige troep heeft meegewerkt.’

Nu gaat het Koningslied er toch komen. Maar de discussie is nog in volle gang, omdat een grens bereikt lijkt te zijn. Namelijk die van de vrijheid van meningsuiting. Hoe ver mag je gaan in het geven van je mening? Moet alles maar mogen? De vrije meningsuiting is een groot goed in Nederland. Maar hoe is het zover gekomen dat mensen ook doodsbedreigingen en grove beledigingen ongestraft kunnen uiten via de social media? Moet er nu een lijn worden getrokken? Moeten we publicaties op social media aan banden harder aanpakken? Of is het ieders recht om je mening te geven ongeacht wat dat met anderen doet?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Grens van de vrije mening is uitgezonden op woensdag 24 april door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie