Werkloos in crisistijd
27-3-2013
| 1915 x bekeken | 0 reacties
Zonder baan te komen zitten, terwijl we economisch al in zwaar weer verkeren. Het overkomt steeds meer Nederlanders. De werkloosheid is inmiddels opgelopen tot boven de 600.000, het hoogste aantal sinds 1984. In Europa behoren we nog steeds tot de landen met de laagste werkloosheid, maar voor hoe lang nog? Hoe krijgen we iedereen aan het werk en wat kunnen werklozen zelf doen? Er zijn wel banen, vooral in de techniek. Maar daar zijn velen niet voor geschoold, het is minder leuk werk en het strookt niet met ambities en met de eigen opleiding. Moet je in tijden van crisis minder kieskeurig zijn en alle kansen pakken die zich aandienen? Ongeacht of je het werk leuk vindt of niet. En doen we er wel alles aan om werk te vinden? Hoef je in Nederland niet werkloos te zijn, als je maar zelf je kansen creëert en alles aanpakt wat op je weg komt?
Het perspectief voor jongeren ziet er somber uit. Het aantal jonge werkzoekenden is in 2012 met maar liefst 30 procent gestegen. Hoe creëren we banen voor onze jongeren? En wat kunnen ze zelf doen om na hun studie direct aan het werk te gaan? Misschien moet de overheid hier een handje bij helpen. Een drastische maatregel kan zijn om de studiekeuze meer te beperken. Een rem op de toelating voor alle zogenaamde pretstudies waarbij het toekomstperspectief minimaal is. Als afgestudeerde antropoloog, journalist of archeoloog is de kans op een baan bijna uitgesloten. Moeten dat soort studies even aan banden worden gelegd? Kies een studie waarbij je uitzicht hebt op een baan! Of moet iedereen juist het recht behouden om te kunnen kiezen wat hij leuk vindt, ook al is er geen droog brood mee te verdienen? Is dat nog realistisch in tijden van crisis?
Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Werkloos in crisistijd is uitgezonden op woensdag 27 maart door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.