Uitzending
Debat op 2 - Rutte – gids in crisistijd?

Rutte – gids in crisistijd?

Debat op 2

17-4-2013

| 1037 x bekeken | 0 reacties
5
‘Stop met somberen!’ Dat zei een opvallend optimistische premier Rutte bij de presentatie van het sociaal akkoord afgelopen donderdag. We moeten ons spaargeld uit gaan geven en kunnen daarmee extra bezuinigingen voorkomen. Zo kunnen we gezamenlijk de crisis te lijf. Het lijkt een radicale koerswijziging. Jarenlang was bezuinigen het devies van de premier, want we leefden op de pof. Maar nu is het tijd voor vertrouwen, vindt Rutte. Onze euro’s moeten weer gaan rollen.

Is het goed dat hij de burger wat lucht geeft en oproept zijn spaargeld uit te geven? Zal dat de economie op gang brengen? Of geeft hij ons valse hoop en stelt hij de bezuinigingen slechts uit? VVD-leider Halbe Zijlstra waarschuwde meteen dat er gewoon weer bezuinigd gaat worden in het najaar. Schept dat het benodigde vertrouwen waar Rutte zo op hamert?

Wat wil Rutte met Nederland? Zijn regeerakkoord is inmiddels op essentiële punten gewijzigd. CDA-leider Buma grapte dat het verbod op wilde circusdieren het enige is dat rest van het regeerakkoord. Keer op keer moet Rutte op zoek naar draagvlak. Dan weer moet hij toegeven aan de oppositie om de nodige meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen, nu laat hij de sociale partners zijn beleid mede bepalen. Critici spreken van een zwabberend kabinet. Hebben zij gelijk of is dit juist het toppunt van democratie, een hoogtepunt van het poldermodel? Moet een premier vasthouden aan zijn koers, of moet hij juist luisteren naar de wensen van partijen buiten zijn kabinet? Is Rutte dé man om ons door de crisis te loodsen?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Rutte – gids in crisistijd? is uitgezonden op woensdag 17 april door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie