Uitzending
Debat op 2 - Criminele kinderen

Criminele kinderen

Debat op 2

19-6-2013

| 2552 x bekeken | 0 reacties
4
Een moeder die wordt aangevallen door drie jongens van 8 tot 10 jaar. Een twaalfjarige die een supermarkt overvalt, dertienjarigen die een gewapende overval plegen op een snackbar. Minderjarigen die schuldig zijn aan de dood van een grensrechter. Wat is er aan de hand met onze kinderen? Hoe kan het dat ze op jonge leeftijd al verantwoordelijk zijn voor zulke zware misdaden?

De oorzaak kan zitten in de opvoeding. Blijven ouders in gebreken en hebben ze hun kroost steeds minder in bedwang? Of is dat te simpel gedacht? De school of voetbalclub kunnen ook een rol spelen om de jeugd op het goede spoor te houden. Dat verwachten ouders misschien ook wel. Door carrières komen ze niet altijd toe aan een georganiseerd gezinsleven, waardoor opvoedkundige taken door derden moeten worden overgenomen. Maar of dit in de praktijk ook gebeurt en op een goede manier, valt te betwijfelen.

Wie is er verantwoordelijk te houden voor het criminele gedrag van deze kinderen? Vooral de ouders of zijn er meer schuldigen? En wat moet er gebeuren om de misdaden te voorkomen? Strenge straffen voor kinderen bijvoorbeeld, zoals jeugddetentie en veroordelen via het volwassenenrecht. En als we het dan toch over meerderjarigen hebben: kunnen we de ouders ook strafbaar stellen voor de misdaden van hun kinderen?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel Criminele kinderen is uitgezonden op woensdag 19 juni door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie