Uitzending
Debat op 2 - De JSF: vliegende Fyra?

De JSF: vliegende Fyra?

Debat op 2

18-9-2013

| 1512 x bekeken | 3 reacties
7
De PvdA heeft na jaren van verzet ingestemd met de aanschaf van de JSF. En dus kon minister Hennis Plasschaert van Defensie op Prinsjesdag haar visie op de Nederlandse strijdmacht presenteren – inclusief de aanschaf van 37 Joint Strike Fighters. Het is een lastige boodschap in tijden van crisis: aan de ene kant fors bezuinigen, aan de andere kant een peperduur gevechtsvliegtuig aanschaffen. Maar volgens de voorstanders levert de koop van het toestel flink wat werkgelegenheid op in Nederland en kan een moderne krijgsmacht niet zonder een toestel als de JSF. Bovendien is de F-16 dringend aan vervanging toe.

In 2002 stapte Nederland in de ontwikkeling van de opvolger van de F-16. Voor 4,5 miljard euro (256 euro per Nederlander) zouden we 85 toestellen krijgen. Maar de straaljager werd duurder en duurder en inmiddels wordt gesproken over 35 toestellen voor hetzelfde bedrag.

De JSF staat inmiddels symbool voor politieke besluiteloosheid. Vooral de PvdA wisselde met regelmaat van standpunt. Dan weer was men voor, dan weer tegen. De oppositie spreekt inmiddels over de ‘vliegende Fyra’.

Heeft de politiek ons jarenlang een rad voor ogen gedraaid? Of is het logisch dat dit dossier Den Haag hoofdpijn bezorgt? Het gaat immers om de nationale veiligheid en dan kun je niet van de ene op de andere dag beslissen.

En heeft Nederland de JSF nodig? Kan een moderne krijgsmacht inderdaad niet zonder de JSF?

Deze uitzending van het programma Debat op 2 met de titel De JSF: vliegende Fyra? is uitgezonden op woensdag 18 september door de KRO. De presentatie was in handen van Ghislaine Plag en Arie Boomsma.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie