Uitzending
De wandeling - Joost Rigter

Joost Rigter

De wandeling

6-3-2009

| 6373 x bekeken | 2 reacties
8
Joost Rigter (34) stond bekend als populaire jongen. Altijd een glimlach op zijn gezicht en iedereen kreeg een warm onthaal. De waarheid was dat hij mensen op een meter afstand niet goed kon onderscheiden. Joost heeft de ziekte retinitis pigmentosa, een oogziekte die kan leiden tot volledige blindheid. Jaren ontkende Joost zijn beperking en deed er alles aan om zijn plek in de maatschappij te behouden. Totdat het niet meer ging. In KRO De Wandeling van vrijdag 6 maart wandelt Hella van der Wijst met Joost op de Westerheide in Hilversum.

Tijdens zijn drukke baan als projectcoördinator bij de Bart Foundation loopt Joost vast. “Ik hielp mensen met een handicap, terwijl ik zelf hulp nodig had. Het moeilijkste was mijn baan loslaten, me realiseren dat ik dat niet meer kon.” Joost leert in revalidatie omgaan met zijn beperking. Daar maakt hij de overstap naar zijn andere zintuigen. “Mijn ogen worden minder belangrijk. Ik was eerder heel visueel ingesteld, hield van mooie spullen. Mijn focus verschuift van het uiterlijk naar het innerlijk. Ik kijk andere programma’s op tv, lees andere boeken. Ik ben geen allemansvriend meer, maar richt me op mijn dierbaren. Mijn leven heeft door mijn oogziekte meer diepgang gekregen.”

Ruim twee jaar geleden komt Willemijn op zijn pad. Ze kiest bewust voor Joost. “Voor mij is Joost gewoon Joost, en niet die jongen met die handicap. Door zijn ziekte is onze relatie diepgaander, we praten veel met elkaar en komen meer tot de kern.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Joost Rigter is uitgezonden op vrijdag 6 maart door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie