Uitzending
De wandeling - Jan en Ardy

Jan en Ardy

De wandeling

20-2-2009

| 1626 x bekeken | 0 reacties
7
In KRO De Wandeling op vrijdag 20 februari het aangrijpende verhaal van boer Jan en boerin Ardy die jarenlang in bittere armoede leefden. Jan en Ardy worden na grote investeringen in hun boerenbedrijf verrast door de varkenspest. Het is 1997 en al snel ontstaan er grote financiële problemen. Er volgen vervelende en emotionele gesprekken over geld met ongeduldige schuldeisers. Ardy: “Niemand denkt aan onze pijn, iedereen praat voor zijn eigen portemonnee!” Ze proberen het hoofd boven water te houden tot de bank de stekker eruit trekt.

Door al deze financiële ellende verliezen ze hun boerderij en blijven daarnaast nog zitten met immense schulden. Noodgedwongen verhuizen ze met hun drie kinderen naar een anoniem rijtjeshuis. Ze moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Die uitkering gaat voor een flink deel op aan het afbetalen van de schulden. Ze knokken door en Jan vindt werk in de plantsoenendienst en Ardy als werkster. Maar de armoede blijft bestaan. Hun drie kinderen: “Armoede is natuurlijk zuinig aandoen maar veel erger is de stress en de schaamte van je ouders”. Ardy: "Na jaren sappelen gaat het nu eindelijk wat beter. Vorig jaar hebben we de vlag buiten gehangen toen de schuld was afbetaald!"

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Jan en Ardy is uitgezonden op vrijdag 20 februari door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie