Uitzending
De wandeling - Trudy De Lange

Trudy De Lange

De wandeling

27-2-2009

| 3059 x bekeken | 0 reacties
6
Trudy De Lange-Dudink volgt nog maar net de opleiding tot uitvaartbegeleidster wanneer haar eigen zoon, Nick (15), te horen krijgt dat hij nog maar enkele weken te leven heeft. Na het verschrikkelijke afscheid verzorgt Trudy voor Nick haar eerste uitvaart. Sindsdien doet ze de ene uitvaart na de andere: “Ik weet niet of ik het anders of minder goed had gedaan als ik dit niet had meegemaakt. Maar ik weet wel dat het heel belangrijk is om goed afscheid te nemen. Ik zie het niet als iets wat moet. Je mag het voor iemand doen. En dat is een eer.”

Toen Nick kwam te overlijden, wist Trudy meteen wat ze wilde en niet wilde. Hij zou gewoon mee terug naar huis gaan. De familie werd gewaarschuwd dat de tafel aan de kant moest: “Vijf jaar geleden moest ik hem na het voetbal nog helpen met afdrogen na het douchen. Ik zei tegen mijn man: We halen er niemand anders bij, wij verzorgen hem gewoon. De laatste drie weken hebben we de verzorging uit handen moeten geven aan de verpleging, maar nu is ie weer van ons.”

23 april is Nick overleden, 29 april is hij begraven. 30 april was Koninginnedag. “We hebben onze schoenen aangetrokken, gezegd: we gaan even goed naar de vrijmarkt toe. We laten ons er niet onder krijgen. We waren na een uur weer thuis, maar we zijn wel gegaan! Alles wat je ging doen, kostte enorm veel energie. Maar er zijn zoveel mooie dingen georganiseerd na Nick’s dood, die hebben heel veel hoop gegeven. Nick heeft dus anderen weten te inspireren na zijn dood, dat is heel belangrijk.”

Slechts zes weken na Nick’s overlijden doet Trudy examen voor uitvaartleidster. Nick zou veel waardering hebben gehad voor het feit dat zijn moeder dat deed. Voor Trudy was dit een enorme stimulans: “Ik wilde het doen omdat ik wist dat Nick het zo waardeerde.” Ze heeft ook nooit een uitvaart geweigerd. “Als een babytje overlijdt, dan kan je niet om je emoties heen. Je staat naast die ouders te huilen. Dat gaat door merg en been. Afschuwelijk. Maar je blijft het doen omdat je weet dat mensen ermee verder kunnen als het goed gedaan wordt.”

Deze uitzending van het programma De wandeling met de titel Trudy De Lange is uitgezonden op vrijdag 27 februari door de KRO. De presentatie was in handen van Hella van der Wijst.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie